La fiscalia ha sol·licitat que es repeteixi el judici contra Arnaldo Otegi pel 'cas Bateragune' -la presumpta reconstrucció de Batasuna-, la condemna del qual va ser anul·lada pel Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) d'Estrasburg en apreciar falta d'imparcialitat en el tribunal.

Segons avança 'La Razón', la fiscalia demana al Tribunal Suprem que acordi "la retroacció de les actuacions" i que insti l'Audiència Nacional a "designar uns diferents components del tribunal" per tal que "es repeteixi el judici" contra els cinc processats: Rafael Díez Usabiaga, Miren Zabaleta, Arkaitz Rodríguez, Sonia Jacinto i el ja esmentat Otegi.

El TEDH va anul·lar la condemna imposada al líder per suposadament intentar reconstruir la Taula Nacional de la il·legalitzada Batasuna i davant d'aquesta resolució, l'associació de víctimes del terrorisme Verde Esperanza i el partit d'ultradreta Vox van reclamar que fos jutjat de nou per possible pertinença a organització terrorista. Aquest mateix dimecres, la diputada Macarena Olona, ha alertat els diputats d'EH Bildu que les accions judicials de la seva formació política "són efectives".

En l'escrit, la fiscal Illana Navia-Osorio argumenta que "un defecte processal no pot convertir-se en una exempció penal" i esgrimeix la doctrina del Tribunal Suprem (i també del Tribunal Constitucional) sobre els efectes que produeix el reconeixement de la falta d'imparcialitat objectiva del tribunal, optant per "remuntar les actuacions al tràmit anterior a l'assenyalament de la vista oral del judici perquè es procedeixi a realitzar els tràmits necessaris per celebrar un nou judici" amb un tribunal diferent.

Així mateix, la Fiscalia posa èmfasi que la mateixa sentència del TEDH de novembre de 2018 que va donar la raó a Otegi manté "que s'havia d'haver acordat la repetició del judici".

Fiscal imparcial

El cas va arribar a Estrasburg per la defensa d'Otegi, que buscava dilucidar si l'actuació de la magistrada de l'Audiència Nacional Ángela Murillo va vulnerar els seus drets fonamentals. La defensa va al·legar que la seva imparcialitat estava contaminada pel prejudici mostrat en un judici anterior contra ell.

En concret, al·legava que durant el judici per l'homenatge a un dels líders d'ETA, Argala, Murillo va preguntar a Otegi si condemnava el terrorisme etarra i, davant de la seva negativa a respondre, la magistrada va afirmar: "Ja sabia jo que no em contestaria aquesta pregunta".