El candidat de Nova Esquerra Nacional a la presidència d'ERC, Xavier Godàs, ha retret al líder de Militància Decidim, l'expresident del partit Oriol Junqueras, que desconegués accions com el ninot amb la seva cara penjat d'un pont a Sant Vicenç dels Horts (Barcelona): “És, fins a cert punt, fins i tot inquietant, dir que has presidit però que no lideraves”. Segons ha afirmat en una entrevista aquest dimarts al programa Cafè d'idees d'RTVE, amb les seves declaracions d'aquest dilluns, Junqueras no es responsabilitza del que passava mentre presidia Esquerra, en les seves paraules, i per això l'ha instat a ser més humil: “Cal ser molt més humils”.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, l'exvicepresident de la Generalitat va negar “absolutament” que estigués implicat en accions com les del ninot penjat d'un pont, suposadament impulsades per l'estructura B d'ERC, i va considerar injust que se li atribuís aquest fet quan llavors estava a la presó i en judici per l'1-O. “Si algú és mare i ens està escoltant, segur que és conscient que és impossible que a algú se li acudeixi una cosa així”, va sostenir Junqueras, que, en preguntar-li per si havia rebutjat reunir-se amb alguna candidatura a liderar ERC, ho va negar i es va mostrar obert a veure's amb qualsevol, inclosa la secretària general republicana, Marta Rovira.

A favor d'una reunió entre Junqueras i Rovira

En aquest sentit, Godàs ha opinat que seria fantàstic, textualment, que Junqueras i Rovira es reunissin, si bé ho ha desvinculat del procés congressual d'ERC: “No entenc quin tipus de conseqüències té això de cara al 30 de novembre ni en la nostra candidatura en particular”.

Aproximació entre candidatures

Sobre una possible aproximació entre candidatures, arran de les declaracions de Junqueras sobre reunir-se amb qualsevol dels candidats a presidir ERC, Godàs s'ha mostrat obert a discutir-ho, si bé ha demanat centrar la petició en Nova Esquerra Nacional. “Si algú vol plantejar algun tipus d'aproximació a Nova Esquerra Nacional —i, en aquest sentit, estem disposats a parlar amb tothom—, ens han de trucar a nosaltres. I a mi, en particular. No a altres”, ha insistit. En preguntar-li per un possible candidat a la presidència de la Generalitat, i si Junqueras ho podria ser, Godàs ha apuntat la necessitat de celebrar un procés de primàries: “S'han de fer primàries”.

Finalment, pel que fa als acords d'investidura d'ERC amb Salvador Illa i Pedro Sánchez, Godàs ha avisat que “s'han de preocupar” perquè l'exigència en el compliment dels pactes serà “màxima”. I, en aquest sentit, ha afirmat que el partit no pot permetre laxitud en l'aplicació dels acords. “No s'han de dilatar en el temps”, ha conclòs.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!