El passat 14 de juliol el govern d'Espanya va aprovar l'ordre HAP/1169/2016 amb què estableix el tancament de caixes del sector públic, és a dir, que no es pagui res més que no hagi estat aprovat, figurés o no als pressupostos. 

La decisió ha estat presa amb l'objectiu que la Comissió Europea no sancioni l'Estat per l'incompliment del dèficit que se li va fixar per l'any 2016. La Comissió decidirà el proper 27 de juliol. Fa només uns dies ja va anunciar que, en aquest cas, deixaria de finançar un llistat de programes a Espanya:

Les conseqüències són dràstiques i posen Espanya al caire del precipici. Per efecte de l'esmentada ordre, totes les partides pressupostàries que no hagin estat tramitades en l'última fase (Fase D) no s'executaran, independentment que hagin estat pressupostades, exceptuant aquelles que se'n derivin d'obligacions legals ja tramitades, com són ara contractes signats i tramitats, pensions, salaris dels funcionaris, prestacions d'atur o el pagament del deute.

La data límit per tramitar despesa és el proper 28 de juliol. Les partides pressupostàries que no hagin arribat a aquesta fase senzillament es tanquen. Crèdit pressupostari tancat. Per a molts gestors públics, el mal de cap és important.

La mesura aclareix molt el panorama electoral espanyol i és una contraindicació severa per a unes terceres eleccions. La no formació de govern implicaria la intervenció de les finances públiques espanyoles pels homes de negre del Banc Central Europeu, escenari que impulsaria segur al PP i deixaria la resta en una situació molt compromesa. És la notícia més rellevant sobre l'economia espanyola des de la fallida de les caixes del 2012.

Espanya afronta unes setmanes decisives. S'enfronta al seu fiscal cliff (precipici fiscal) i qui sap si tots els moviments de les últimes hores s'expliquen per aquesta situació.