L'escriptora i intel·lectual de la 'gauche divine' Rosa Regàs, morta aquest dimecres als 90 anys, ha estat acomiadada aquest dissabte en una cerimònia on han assistit unes 300 persones, en la qual han estat absents els símbols religiosos, per exprés desig de l'homenatjada, i que ha començat amb l'Himne de Riego, vinculat a la Segona República espanyola. El tanatori Áltima, situat a la ronda de Dalt de Barcelona, ha acollit una cita a la qual han assistit juntament amb els familiars i amics de l'escriptora, coneguts representants de la política i del món editorial i literari.

L'Himne de Riego ha començat la cerimònia en una sala on, per exprés desig de Regàs, no hi havia cap crucifix, i en què dos dels seus cinc fills, Anna i Mariona, han dedicat unes paraules a la seva mare, a qui han definit com a "molt potent". A més, dos dels seus nets i una neboda, han recordat la sèrie de RTVE 'Abuela de verano', basada en la relació de Rosa Regàs amb els seus nets a la seva residència de Llofriu (Baix Empordà) i protagonitzada per Rosa Maria Sardà.

En el seu adeu han sonat les cançons que ella volia, començant pel republicà Himne de Riego; 'She's leaving home', de The Beatles; el Quartet de corda núm.14 en re menor (més conegut com 'La mort i la donzella'); i un "últim" vals, per acomiadar la sortida del fèretre, que portava una bandera republicana i flors al damunt. Dues pantalles han recollit fotos de l'escriptora acompanyada al llarg de la seva vida per personalitats i familiars. També s'ha llegit un poema del britànic William Wordsworth i un fragment de la novel·la de Regàs 'Memorias de Almator'.

salvador illa psc regàs funeral efe
Funeral de Rosa Regàs / EFE

Illa, Hereu, Colau o Collboni, presents

Entre les personalitats que han anat a acomiadar Rosa Regàs hi havia el ministre d'Indústria i Turisme i exalcalde de Barcelona, Jordi Hereu; el primer secretari del PSC, Salvador Illa; l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni; i l'exalcaldessa de Barcelona i líder dels comuns, Ada Colau. També eren en l'acte el director general del grup Planeta, Josep Creuheras, el publicista Lluis Bassat, la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Izaskun Arretxe. També el realitzador Manuel Huerga, l'artista Frederic Amat i el director executiu del festival Sónar, Ventura Barba.

Compromesa i fidel a les seves idees

Creuheras ha afirmat de Regàs que era una gran escriptora i una dona que "transmetia llum i va viure amb molta intensitat; molt fidel a les seves idees i la seva manera de ser". Salvador Illa ha posat l'accent en el compromís de Regàs amb la societat "i amb els valors de l'esquerra", mentre que Collboni ha destacat d'ella que "ha estat referència de la cultura barcelonina i catalana", una dona "lluitadora, valent i amb uns forts valors progressistes i feministes" i un "exemple de tota una generació de referents". Per a Ada Colau va ser una dona "extraordinària, potent, hiperactiva i molt generosa" i una "gran amiga" que deixa un llegat als seus llibres i "d'amor per la llibertat i la vida", a més d'elogiar especialment la seva honestedat, que "deia sempre el que pensava", i el fet que "mai no es posava de perfil i deia el que pensava per molt que pogués incomodar".

colau funeral efe
Ada Colau al funeral de Rosa Regàs / EFE
salvador illa psc regàs funerla efe 1
Salvador Illa al funeral de Rosa Regàs / EFE
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!