El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha defensat aquest dimarts fer una "reforma en paral·lel" de l'Estatut i la Constitució, sobre la proposta d'un referèndum per a l'autogovern a Catalunya que va fer aquest dilluns el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez.

Així ho ha expressat en una entrevista de TV3 en ser preguntat per si tem retallades com les que va fer el Tribunal Constitucional a l'Estatut de 2006, davant de la qual cosa ha afirmat que creu que a la Carta Magna cap més autogovern per a Catalunya, però seria positiu fer aquesta reforma paral·lela.

"La Constitució farà aquest any 40 anys, i s'han fet un parell de reformes molt petites, però no una revisió" del que es va crear com una posada en marxa del sistema autonòmic, ha afirmat, i ha reconegut que abans és necessari que hi hagi acord.

Referèndum sobre autogovern

Ha afirmat que el referèndum ha de ser sobre autogovern, perquè "un referèndum sobre la independència no solucionaria". Segons el seu parer, "dividiria" la societat catalana entre vencedors i vençuts.

"Si els catalans volguessin ruptura, ja la tindríem. Ja hauríem tingut en una majoria de més del 50%" en les eleccions anteriors, ha observat, i ha afegit que els independentistes manquen en el Parlament dels dos terços necessaris per acordar grans canvis.

"Cal descartar les vies unilaterals, que ja s'ha vist que porten al desastre", ha dit, i ha defensat la proposta de Sánchez d'un nou acord sobre autogovern i proposar-lo a votació, sobre el que creu que s'hauria de parlar primer entre les forces polítiques catalanes, i buscar majories.

Iceta ha defensat que la proposta d'un nou Estatut inclourà "el reconeixement de la realitat nacional catalana i els drets històrics"; com es reparteixen les competències i com les pot desplegar la Generalitat; que el sistema de finançament sigui equitatiu, i com participa Catalunya en el disseny de les polítiques estatals.

Conferència de Torra

Sobre la conferència que farà la tarda d'aquest dimarts el president de la Generalitat, Quim Torra, en el Teatre Nacional de Catalunya (TNC), ha explicat que en representació del partit assistirà la diputada Eva Granados, i ha lamentat que es faci al teatre: "El normal és que ho faci en el Parlament i puguem discutir entre tots".

En ser preguntat per l'estratègia que plantejarà Torra, ha demanat "que no tanqui la porta al diàleg", i ha afirmat que no creu que sigui saltar-se la llei perquè seria repetir un error que ha tingut costos molt elevats, en les seves paraules.

Sobre la pròxima reunió entre Sánchez i Torra, ha firmat que li agradaria que s'avancés en "acords concrets", que segons la seva opinió podrien ser sobre les lleis catalanes actualment impugnades, punts de l'Estatut no desenvolupats, temes d'inversió i finançament i propostes de les quals va presentar l'expresident Carles Puigdemont a l'anterior cap del Govern central, Mariano Rajoy.

Respecte als llaços grocs, ha afirmat que no és partidari de treure'ls, encara que tampoc que només hi hagi espai per a una opinió política, i ha defensat que les institucions han de ser neutrals, a més de considerar un "error" l'actitud de Cs.