L'advocat de Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, ha ironitzat sobre la citació un diumenge de cinc testimonis de la causa contra l'esposa del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que estaven citats aquest dijous, 6 de juny, i finalment hauran d'assistir el pròxim diumenge, 16 de juny a partir de les 12:00 hores. Tanmateix, el jutge ha afegit que com està de guàrdia aquest dia no pot garantir l'hora a la qual se celebraran les declaracions. Malgrat que és poc habitual que se celebri en diumenge, la llei contempla que tots els dies són hàbils per dur a terme el procés judicial. Boye, a través d'un missatge a la xarxa social X, ha valorat la situació i l'ha atribuït a l'estat precari de la Justícia: "He assistit a diligències judicials en dissabtes, diumenges i festius sense que se m'hagi ocorregut pensar que era lawfare... La realitat dels Jutjats d'Instrucció és aquesta i no altra... Benvinguts a l'estat de la Justícia".

En aquest sentit, en la referència al lawfare —l'ús fraudulent de la Justícia per atacar algú amb una intenció política—, Boye remet a la carta de Pedro Sánchez publicada aquest dimarts, com a resposta a la imputació de la seva dona per part del jutge Juan Carlos Peinado pels presumptes delictes de corrupció en els negocis en el sector privat i tràfic d'influències. En la missiva, Sánchez al·ludeix directament a Peinado i critica que l'anunci de fer-la comparèixer arribi "només cinc dies abans de les eleccions europees". Ho veu "estrany" perquè "habitualment s'ha seguit la norma no escrita de no dictar resolucions susceptibles de condicionar el desenvolupament normal d'una campanya electoral i, per tant, el vot dels ciutadans". "És evident que en aquest cas aquesta pràctica no s'ha respectat", conclou. El president del govern espanyol també es dirigeix de forma directa a Alberto Núñez Feijóo i Santiago Abascal, als qui acusa d'estar enrere de tot com a responsables de la "màquina del fang" que atiarien contra ell per fer-lo caure de la Presidència. "No em trencaran", ha assegurat el líder socialista, que afirma que ja no necessita uns dies per pensar i que ara està més convençut que mai de continuar al capdavant del govern espanyol. 

La realitat és que l'ajornament de la cita havia estat sol·licitat per l'advocat de Begoña Gómez, Antonio Camacho, al·legant que el mateix dia havia d'anar a un altre judici a l'Audiència Nacional, en concret, pel cas Nummaria de frau fiscal. La resposta del jutge Peinado ha estat citar-los a declarar el 16 de juny. En concret, estan citats el conseller delegat (CEO) de Red.es, David Cierco; el que va ser director general de Red.es Alberto Martínez Lacambra; de l'economista i advocat de Innova Next SL Luis Antonio Martín Bernardos; del director de l'assessoria jurídica en Red.es, Ignacio Espejo Saavedra Hernández; i de Luis Prieto Cuerdo, director d'Economia de Red.es, entitat pública adscrita al Ministeri per a la Transformació Digital. Per la seva part, Begoña Gómez està citada el pròxim 5 de juliol, un divendres.

La denúncia de Manos Limpias

La decisió del jutge d'obrir diligències va comptar amb l'oposició de la Fiscalia que, una vegada que va tenir coneixement que s'havia obert procediment, va presentar un recurs davant l'Audiència de Madrid demanant que ordenés l'arxivament de la causa, que finalment es va rebutjar. Tot sorgeix d'una denúncia del grup d'extrema dreta Manos Limpias, que acusa Gómez d'actuar "prevalent-se del seu estatus personal" com a dona del president del govern espanyol: "Ha vingut recomanant o avalant per carta de recomanació amb la seva signatura a empresaris que es presentaven a licitacions públiques". El passat dimecres, l'Audiència Provincial de Madrid  va avalar la investigació a Gómez esgrimint que l’escrit original del sindicat ultra exposa “dades objectives suficients que legitimen l’inici de la investigació”. Manos Limpias va donar suport a la seva denúncia basant-se en les informacions publicades per diversos diaris digitals i de paper, així com el conegut per tertúlies televisives. En una nota de premsa, Miguel Bernad —secretari general de Manos Limpias— va recalcar que es basava en informacions de mitjans de comunicació i que en cas que les notícies no fossin certes havien de ser "els qui les van publicar" els qui assumeixin "la falsedat".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!