"Vam decidir sortir com si fóssim uns veïns, una parella d'inquilins, i no vam tenir cap problema", ha explicat l'agent G36994P per relatar la sortida de la secretaria judicial de la casa del director general de Patrimoni, Francesc Sutries, a Rubí.

A fora hi havia gent concentrada però tampoc no hi va haver problemes amb la sortida dels detinguts: "Els Mossos van fer una bona feina. Vam treure el detingut Sutries sense problemes".

I sobre com estava la gent, a preguntes de la fiscalia el guàrdia civil ha respost: "Estaven concentrats i amb alguna pancarta, però no estaven excitats. No vaig veure cap insult ni la gent excitada, com en altres llocs".

A les 15 hores de la tarda aquest mateix agent arriba a la seu de Patrimoni a Barcelona, a la Gran Via. Explica que hi ha gent però que no té cap problema per entrar i sortir de l'edifici pel pàrquing.

Vaig veure per primera vegada a la meva vida professional el reflex de l'odi

El relat d'aquest agent contrasta amb el de la resta de guàrdia civils que han declarat fins ara i amb el que ha comparegut justament després, el sotstinent H12669K, que ha explicat com va ser l'escorcoll a Unipost, a la seu de Terrassa: "Va ser una situació molt desagradable".

"Els Mossos d'Esquadra al final van fer servir un grup d'antiavalots per fer espai perquè entrés la comissió judicial", ha explicat, tot i que no ha pogut concretar si van fer servir la força tot i la insistència del fiscal en les seves preguntes.

La sortida dels sis vehicles va ser dramàtica, segons ha explicat el testimoni: "Era una ratonera". I ha explicat que la gent tenia "la cara enganxada directament al vidre" dels vehicles, fent tornar el relat fantàstic a la sala. "Hi havia una proximitat extrema de la gent que hi havia allà", ha prosseguit. Per obrir pas i que el comboi no quedés atrapat els Mossos van sortir dels vehicles per apartar les tanques que barraven el pas.

"Des dels Mossos es treballava perquè no arribés a passar això", perquè la Guàrdia Civil no quedés atrapada per la massa, ha dit aclarint també dues vegades que "no soc especialista en control de masses". I ha acabat les preguntes del fiscal amb un contundent: "Vaig veure per primera vegada a la meva vida professional el reflex de l'odi".

I després ha dit: "Realment al nostre vehicle no va impactar res". I ho ha rematat amb la frase: "Ens insultàvem i ens llançaven clavells".

Davant aquests fets tan "dantescos" Jordi Pina li ha preguntat si va haver d'anar al psicòleg després i ha dit que "no", que "està acostumat a aquestes situacions", la qual cosa es contradiu amb la dramàtica escena de la "cara d'odi".

Jo no havia vist res igual a la meva vida

Entre els guàrdies civils que han relatat com va ser l'escorcoll a Unipost, l'S00885Q ha prosseguit amb el relat de la por: "El lletrat tindria por", ha dit, i ha detallat que anava amb la cara tapada. I sobre la concentració que hi havia fora ha afegit que "no havia vist res igual" a la seva vida.

Entre les 8 i les 9 del matí va començar a arribar la gent i es va tallar el carrer "en els dos sentits". L'agent ha explicat que la manifestació va "increpar absolutament i sempre les forces que estaven intervenint". "Insults, amenaces, càntics, gravacions de tota mena; van posar una càmera davant el pàrquing. Ja no sabíem com amagar-nos", ha afegit.

Com el testimoni anterior ha dit que allò era "una trampa per a ratolins". Ha explicat que van obrir una rasa i que va ser la policia local qui va posar unes fustes perquè poguessin sortir les fugonetes amb el material. 

Us matarem

A mesura que ha anat avançant el matí el relat s'ha anat exagerant. Fins al punt que un dels conductors de les furgonetes que portava el material electoral d'Unipost ha dit que entre les amenaces i crits que feia la massa concenetrada a la porta els van dir: "Us matarem", cosa que ha provocat la cara d'estupefacció de l'advocat Jordi Pina.

Aquest mateix agent ha repetit la frase del dia, "la cara d'odi", i ha afegit un altre detall: els van escupir.

Aragonès i el Banc Català

La sessió s'ha obert amb el guàrdia civil que va escorcollar el despatx del director general de Patrimoni, Francesc Sutries. L'agent H77877T, de paraula fàcil, ha implicat avui el vicepresident Pere Aragonès.

Ha magnificat la documentació que es va requisar tant a casa de Lluís Salvadó com al despatx de Sutries. El relat del policia novament ha estat un pèl novel·lat: "Un cop es declarés la independència com podien sobreviure? Hi havia moltíssima documentació. Factures de viatges a l'estranger de Pere Aragonés i Lluís Salvadó. Aragonès buscava finançament internacional i la creació del Banc Central de Catalunya i Salvadó buscava ingressos via l'agència tributària pròpia". 

També ha explicat que l'agència no estava a punt per començar a operar un cop declarada la independència, però que sí que havien adquirit un programa a IBM per "començar a recaptar els impostos del sector públic català" i que es demanaven 11.000 milions de finançament a la Xina.

La tesi Van Den Eynde

El guàrdia civil G36994P, que també va escorcollar la casa i el despatx de Sutries pels delictes de "sedició, malversació i desobediència", ha dit, confirmant la tesi d'Andreu van den Eynde. I és que l'advocat de Oriol Junqueras i Raül Romeva, que també representa Josep Maria Jové, sempre ha defensat que es va començar a investigar tot l'independentisme, com una causa general, ja des del 2016.