"Ho desmenteixo i no caldria que ho desmentís. És impossible. Quin guany hauríem d'esperar? És immoral i molt poc racional. Insinuar-ho està fora de lloc". Així de categòric s'ha mostrat Oriol Junqueras quan ha estat preguntat per si el ninot que va aparèixer durant la campanya electoral de les europees del 2019 -quan n'era candidat- en un pont de Sant Vicenç dels Horts amb el missatge "Junqueras púdrete en la cárcel" en un carrer per on passaven els seus fills per anar a l'escola surt del seu entorn en el seu municipi. L'expresident d'Esquerra Republicana i candidat a la reelecció ha estat preguntat per aquesta qüestió en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio, després que la setmana passada, Ernest Maragall assegurés que aquest ninot no sortia del carrer Calàbria (com l'atac de falsa bandera sobre l'alzheimer del seu germà Pasqual) sinó de Sant Vicenç dels Horts. Maragll ha donat suport a la candidatura de Xavier Godàs que s'enfronta a Junqueras en el congrés del 30 de novembre, tot i que va estripar el carnet de militant. 

Així, Junqueras ha assegurat que els responsables que aparegués el seu ninot eren els mateixos que van idear els cartells sobre l'alzheimer. En aquesta entrevista, Junqueras ha tornat a insistir en el fet que ell no va saber res sobre l'estructura B dins del partit fins al juliol, quan va sortir publicada als mitjans de comunicació, tot i que en l'informe del partit (que la comissió de garanties va rebutjar per incomplet) s'asseguri que l'expresident sabia d'abans que els cartells contra els germans Margall sortien del seu propi partit. 

Junqueras, a Montserrat el 27-O?

En les darreres setmanes també han generat molta polèmica les declaracions de Xavier Vendrell, exdirigent d'Esquerra, en que assegurava que Junqueras s'havia "amagat "a Montserrat mentre el Govern es reunia el 27 d'octubre a Palau, després de la declaració d'independència. Com ja va fer en una entrevista a ElNacional.cat, Junqueras s'ha limitat a assegurar que ell hi ha estat "sempre", després també de les paraules de Marta Rovira en que aquesta assegurava que s'havia "oblidat" de l'1-O la mateixa nit del referèndum. Junqueras no ha aclarit on era exactament el 27 d'octubre, apuntant que estava fent "la feina" que li corresponia: "intentar trobar tants suports com fos possible, també a escala internacional", però sense especificar on es trobava: "Hi ha coses que no s’han d’explicar, perquè posen en risc en suports futurs", ha resolt. 

Cap pacte amb Salvador Illa ni amb Collboni

Durant aquesta precampanya pel congrés del 30 de novembre, convertida en una guerra interna dins el partit, s'ha publicat que Junqueras havia intentat negociar amb el PSC mantenir càrrecs afins a la seva candidatura (o que fins i tot en formen part) dins l'estructura del Govern del president Salvador Illa. En el seu moment, Militància Decidim, ja ho va desmentir i ara Junqueras ho ha reiterat. Preguntat per si es va reunir amb Illa per pactar-h, ho ha negat en rotund: "No. És així de clar", ha sentenciat el de Sant Vicenç dels Horts. Ara bé, preguntat per si s'havia trobat amb Illa, ha assegurat que ell parla "amb molta gent", encara que això no vulgui dir que hagi pactat "que ningú es quedi enlloc". També ha continuat sense revelar quin va ser el seu vot en la consulta interna sobre la investidura del candidat socialista, on es va imposar el "sí" per un marge molt estret.

També ha negat haver negociat amb la seva candidata a la secretaria general d'ERC i líder del partit a l'Ajuntament de Barcelona, Elisenda Alamany,  l'entrada del partit en l'executiu de Jaume Collboni, tal com fa només una setmana assegurava Marta Rovira. Els militants de Barcelona havien de decidir en un congrés al juny si avalaven el pacte al qual havia arribat la direcció per entrar al govern municipal, però van desbordar l'aforament i no es va votar aquell dia. Des de llavors, l'entrada ha quedat congelada i no es tornarà a votar fins que el partit tingui una nova direcció. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!