La secretaria general d'ERC, Marta Rovira, s'ha descartat públicament com a candidata a presidir el Parlament. Ho ha fet a través d'un tuit després que ahir transcendís la seva candidatura i en resposta a la informació publicada a El Nacional en el sentit que la designació dels càrrecs del grup parlamentari estan pendents de la decisió d'ERC sobre el paper que assumirà la número dos del partit.
El pacte entre convergents i republicans per constituir la llista conjunta el 27S preveu que la presidència de la Generalitat li correspon a CDC mentre que a ERC li toca la del Parlament i, per tant, és la formació republicana qui ha de designar el candidat. En el moment en què es va plantejar la candidatura de Rovira per presidir el Parlament, des de CDC es va advertir que històricament hi ha hagut un acord tàcit que la persona que ocupa la presidència de la Cambra no ostenta la direcció de cap partit. No existeix cap incompatibilitat formal però es considera que la presidència ha de preservar el seu paper institucional i el fet d’ocupar la direcció d’un partit fa gairebé impossible mantenir l’equidistància que requereix el càrrec. És a dir, que si Rovira volia presidir el Parlament hauria de renunciar a la secretaria general d'ERC. Fins ara s'havia donat per pràcticament segur que Rovira seria la portaveu del grup parlamentari de Junts pel Sí i, de fet, encara no es descarta que sigui el paper que acabi assumint. Entre els noms que sonaven per representar ERC a la Mesa hi havia Anna Simó, atès que l'exconsellera de Benestar i Família coneix molt bé els mecanismes i la dinàmica parlamentària després d'haver ocupat la vicepresidència primera la darrera legislatura.
Orientar els diputats
El repartiment dels càrrecs queda, doncs, pendent dels republicans. Fins al punt que si no hi ha una decisió en les pròximes hores, Junts pel Sí no podrà utilitzar, tal com pretenia, la reunió del seus diputats prevista a les 10 del matí per nomenar els dos responsables del grup, és a dir, el president i el portaveu. Un cop Rovira ha descartat públicament ocupar la presidència de la Cambra, falta saber si la seva funció serà la de portaveu de Junts pel Sí, tal i com s'havia plantejat de bon començament, o un càrrec a l'executiu. De moment, l'ordre del dia de la reunió no s'ha fet públic i, en cas que no sigui possible nomenar els responsables del grup, es dedicarà només a orientar els diputats nous sobre els mecanismes parlamentaris. CDC i ERC tenen, doncs, fins a les deu del matí d'aquest dijous per decidir si tanquen o no la direcció del grup. Convergència sí té clar el seu candidat a presidir el grup, que serà Jordi Turull, mentre que Lluís Corominas, vicepresident segon de la Cambra la darrera legislatura, serà el principal representant convergent a la Mesa. JxSí compta tenir a la Mesa, a banda de la presidència i una vicepresidència, dues de les quatre secretaries. No obstant això, la composició d'aquest òrgan de direcció del Parlament acostuma a ser resultat d'un pacte entre tots els grups. El termini per a la constitució de la Cambra –i, per tant, de la Mesa– no s’esgota fins al 26 d’octubre, la qual cosa vol dir que Junts pel Sí té encara uns quants dies de coll per decidir el paper que haurà de tenir cadascú.