L'Associació Professional de la Magistratura (APM), la majoritària en la carrera judicial, ha sortit en defensa de Juan Carlos Peinado, el jutge que investiga Begoña Gómez, esposa del president del govern espanyol, Pedro Sánchez. L'Associació ha remès una carta a la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, en la qual alerta "dels atacs que s'estan abocant" contra el jutge des de l'Executiu i el Legislatiu. L'APM s'ha pronunciat d'aquesta manera un dia abans que el jutge Peinado prengui declaració a Pedro Sánchez en la Moncloa.

A la carta enviada a Von der Leyen, l'Associació Professional de la Magistratura afirma que "les resolucions judicials estan subjectes a crítica i que la llibertat d'expressió és necessària i enriqueix el debat de la ciutadania i la seva formació en valors democràtics". "Tanmateix —prossegueix— el que està passant en les últimes setmanes excedeix de l'assumible en una democràcia plena, on hi ha d'haver un respecte a la independència judicial i a les actuacions dels jutges, havent d'evitar-se per part de l'Executiu i del Legislatiu soscavar la confiança dels ciutadans en el Poder Judicial". En aquest punt es refereix a l'informe sobre l'estat de dret presentat fa uns dies en què posava èmfasi en aquesta mateixa qüestió.

Rebuig de l'atac personal a Peinado

L'associació rebutja de ple els atacs al jutge d'instrucció del cas Begoña: "El que no cap ni pot admetre's, de cap manera, és l'atac personal al jutge d'instrucció —fins i tot a la seva família— les acusacions velades de prevaricació o l'intent de donar-li instruccions sobre quines decisions ha d'adoptar en el procediment, indicant que procedeix l'arxivament o que 'aquí no hi ha res de res'". Així, reclama que cessin els atacs "injustificats" i "furibunds" al jutge, alhora que demanen al Consell General del Poder Judicial que "empari els jutges en la seva independència". Igualment, recorden que l'ordenament jurídic espanyol "té prou mecanismes per qüestionar les decisions judicials, podent interposar-se pels qui són part en el procediment els recursos que estimin oportuns si entenen que una resolució no és ajustada a dret".

Vox, present en l'interrogatori a Sánchez en la Moncloa

La missiva de l'Associació Professional de la Magistratura arriba 24 hores que el jutge Peinado prengui declaració a Pedro Sánchez en qualitat de testimoni. El jutge aquest dilluns ha acordat aquest dilluns que a l'interrogatori han d'assistir tant les defenses dels tres investigats com el fiscal del cas i l'advocada de Vox en representació de les acusacions populars. En el seu escrit, el magistrat indica que, "sense perjudici de la seva excepcionalitat", la declaració de Sánchez "ha de tenir un tractament similar al de qualsevol altra diligència d'investigació". Així, Peinado indica que l'interrogatori "es portarà a efecte en presència del representant del ministeri fiscal, dels lletrats de la defensa dels tres investigats —Begoña Gómez, l'empresari Juan Carlos Barrabés i el rector de la Universitat Complutense de Madrid (UCM), Joaquín Goyache—, i de la lletrada del partit polític Vox, Marta Castro". La lletrada actua en representació de les acusacions populars unificades de manera que, explica, és "innecessària" la presència de la resta de les acusacions.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!