L'expresident Artur Mas ha apel·lat aquest vespre des de Manresa “a la decència d’aquells que defensen les seves conviccions” enfront dels atacs “ferotges” protagonitzats per la guerra bruta de l’Estat. Ha estat en el míting de tancament de campanya de Convergència on Mas s'ha presentat com "un soldat al servei del president de Catalunya", mentre que tant Carles Puigdemont, com el candidat Francesc Homs, han denunciat que partits que ara es mostren escandalitzats pels informes falsos de l'Estat, quan apareixien les filtracions intentaven treure'n rèdit electoral.

La guerra bruta de l’Estat, que ha quedat en evidència amb la filtració de les gravacions de converses entre el ministre Jorge Fernández i el director de l’Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso, s’ha convertit en l’eix vertebrador de les intervencions que s’han anat registrant al teatre Kursaal de Manresa.

Mas ha evocat un parlament que va protagonitzar davant del consell nacional de CDC a Mont Sant Benet citant el bisbe Casaldàliga, després del segon tripartit i abans d’arribar a la presidència, on va explicar que “potser sí que som soldats derrotats, però derrotats al servei d’una causa invencible”.

Soldat al servei del president

L'expresident ha admès que potser sí que han quedat derrotats “d’algun càrrec”, però no pas del compromís i les conviccions. “No ho han aconseguit i no ho aconseguiran”, ha proclamat en un discurs abrandat, assegurant que ni els han derrotat, ni els ha agenollat. “Som aquí dempeus, al servei del president Puigdemont”, ha reblat.

“Demano que voteu la decència d’aquells que defensen les seves conviccions, que ningú ha doblegat per damunt dels atacs més durs i més ferotges”, ha insistit a crits fins a fer posar drets els assistents al míting al teatre Kursaal.

Mas ha començat el seu parlament referint-se a la votació que ha desembocat en el Brèxit, per concloure que “els grans temes que poden arribar a dividir l’opinió d’una societat es resolen en referèndum a les urnes”, que “quan algú guanya per una mica més del 50% allò va a missa” i que “quan algú juga fort i perd, dimiteix”.

Al fil d'aquesta qüestió ha contrastat la renúncia del primer ministre David Cameron amb el cas espanyol. “Se la juguen fent delictes i no pleguen. Aquí hi ha la diferència entre una democràcia de qualitat i una de baixa qualitat com l'Estat espanyol”, ha retret.

Mas s’ha referit també a les gravacions que s'han filtrat i que apunten que hauria intervingut un dirigent de CDC, Germà Gordó, en les converses per canviar la direcció del partit. “Els col·laboradors eren lleials a la causa de Catalunya. Els delinqüents eren els d’allà que feien aquests dossiers contra dirigents que se l’estaven jugant pel poble de Catalunya. Els delinqüents estaven allà”, ha proclamat.

Rèdit polític

El primer a intervenir ha estat el president Puigdemont que, després d’assegurar que CDC ha plantat cara davant l’”amenaça i la pudor de clavegueram de l’Estat", ha admès que a vegades Convergència s’ha sentit molt sola perquè alguns que ara s’esquincen les vestidures "van cavalcar damunt aquella escombraria per treure'n rèdit polític".

Ha estat una referència implícita a les formacions d’esquerra, que durant el parlament final ha rematat Homs apuntant directament a l'alcaldessa Ada Colau, en el sentit que tot i “la infàmia que van vomitar damunt de Xavier Trias”, no va tenir “cap inconvenient” a acusar Convergència de “màfia”. “I nosaltres som honrats”, ha clamat.

Puigdemont, que ha mostrat l’esperança que “més aviat que tard" aquest país serà independent i membre de la UE, ha emplaçat a votar “sense por, amb confiança i esperança”. En aquest sentit ha cridat al vot d’aquells que en altres moments no els han votat perquè creien que anaven massa ràpid i pensaven que hi havia un camí del mig, o aquells que creien que anaven a poc a poc. “Eren dues menes de por i totes dues avui estan profundament decebudes i dolgudes perquè al camí del mig no hi ha alternatives", ha advertit, mentre que "els que han fallat al compromís són aquells que ho havien de garantir”, ha retret en referència a la CUP.

Darrer míting de CDC

L'últim a intervenir ha estat Homs que, després d'assenyalar que aquest era el darrer míting de Convergència, ha recordat que avui han pujat a Montserrat, on 40 anys enrere es va crear Convergència en una situació política molt complicada, i ho han fet per denunciar que “encara hi ha policia política”.

“Avui la policia política del ministre Fernández Díaz no ha anat a registrar el seu domicili per veure què descobria sobre el seu contuberni, ha anat al mitjà de comunicació que ha fet públiques les seves converses a veure què hi trobava. A espantar, a reprimir, amb l’excusa que anava a buscar les converses”, ha explicat.

Per aquesta raó, Homs ha considerat “lògic i raonable" esperar una reacció del poble de Catalunya. “Al poble de Catalunya, ara us demano, no falleu”, ha reblat.