La decisió de la JEC d'aquesta tarda que dona permís al candidat d'ERC el 28-A, Oriol Junqueras, per participar en una roda de premsa a l'Agència Catalana de Notícies per videoconferència, li prohibeix, a la vegada, participar a debats i entrevistes que se celebraran els dies 18, 24 i 25 d'abril.

Aquesta prohibició, però, no ha agradat a tots els membres de la Junta Electoral Central, fins al punt que dos d'ells han volgut emetre un vot particular per mostrar el seu desacord. Un és el propi president de la JEC, Segundo Menéndez Pérez (a la foto), i l'altra, la jurista Inés Olaizola Nogales, vocal de la Junta.

 

Tots dos fan palesa la seva "discrepància" amb la resta de la JEC. Argumenten que per limitar l'exercici d'un dret fonamental calen unes raons tan "detallades i precises" que no deixin marge a dubte. En canvi, es queixen, els informes que van rebre del Secretari General d'Institucions Penitenciàries, i que han servit per justificar la decisió de la JEC, no tenen "una mínima concreció" sobre algunes qüestions bàsiques.

Informes sense "una mínima concreció"

Denuncien que s'han elaborat els informes sense saber ni tan sols la durada dels debats sol·licitats, cosa que s'hauria d'haver aclarit abans de prendre cap decisió. L'informe d'Institucions Penitenciàries tampoc explica quines són les activitats que s'han de dur a terme a la presó coincidint amb l'horari dels debats i si aquestes serien "certament incompatibles" amb el permís per Junqueras.

Els dos membres de la JEC també carreguen contra la falta de concreció sobre les reserves i condicions de les sales de videoconferència i de trucades des d'on Junqueras podria participar als debats. "Esmenten la reserva programada de les dues sales previstes per a connexió telefònica; però també, i una altra vegada, sense el més mínim detall", assenyalen.

Finalment, també desmunten l'argument que els debats podrien coincidir amb el judici al Tribunal Suprem. Consideren que, encara que aquesta circumstància deixaria automàticament sense efecte l'autorització de la JEC, aquest no és motiu per rebutjar la sol·licitud de Junqueras.