La setmana que ve, el nou president del Parlament, Josep Rull, començarà la ronda de contactes amb els grups parlamentaris per elegir el candidat a la investidura que s'ha de celebrar el 25 de juny, en cas que s'esgotin els terminis. Davant aquesta proximitat de les dates, els partits es van pronunciant sobre possibles pactes, tant a favor com en contra. ERC, que va quedar tercera i va perdre 13 diputats, no pot optar a la presidència, però sí que pot condicionar la investidura dels dos possibles candidats, i aquest dimecres veus dins el partit s'han posicionat obertament contra un pacte amb el PSC. Primer ha estat el Jovent Republicà, que ha fet un comunicat assegurant que no es podia pactar amb els socialistes si aquests no acceptaven un referèndum d'autodeterminació, i hores més tard la secció local del partit a Lleida. 

En contra de "qualsevol pacte amb el PSC al Parlament de Catalunya"

"Ens posicionem en contra de qualsevol pacte amb el PSC al Parlament de Catalunya. La nostra missió al Parlament és la de defensar els drets i les llibertats", escriuen els republicans de la secció local de Lleida en un comunicat que han compartit a les xarxes socials. Partint d'aquesta base, denuncien que un pacte amb el PSC "seria incompatible amb aquests objectius i el mandat democràtic que ens han donat els nostres votants". ERC va perdre l'alcaldia de Lleida fa un any, després de quatre anys amb l'ajuntament liderat per Miquel Pueyo. Amb tot, governen amb els socialistes a la Diputació. En les eleccions del passat 12 de maig, ERC va quedar en tercera posició al conjunt de la demarcació, per darrere de Junts i el PSC, passant d'aconseguir 5 diputats el 2021 a 2. 

Sense por a les urnes

En el mateix comunicat, la secció local d'ERC a Lleida insisteix en una idea que en els últims dies el partit ha posat damunt la taula: no temen una repetició electoral tot i el daltabaix de fa només un mes. "A ERC no ens fan por les urnes, creiem fermament en la democràcia i en la veu del poble. Les eleccions són una oportunitat per a la ciutadania de decidir el seu futur i estem preparats per afrontar qualsevol convocatòria electoral amb la convicció que els nostres principis i valors seran recolzats pels ciutadans", apunten. Acaben aquest comunicat fent una crida a "mantenir la coherència i a la integritat dels nostres principis" i per fer-ho reclamen rebutjar "qualsevol aliança amb aquells que han actuat en contra de la voluntat democràtica del poble català", en referència als socialistes catalans que el 2017 van avalar l'aplicació de l'article 155 a Catalunya i també van participar amb les dretes espanyoles en manifestacions contra el procés. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!