Des d'avui i fins dimecres el Tribunal Suprem tornarà a ser el centre d'atenció. Hi tornen bona part dels processats; avui, els membres de la Mesa i demà, els consellers que estan en llibertat i l'exdiputada de la CUP Mireia Boya. El tràmit és exactament el mateix pel qual van passar fa 15 dies els presos polítics que van anar a conèixer el seu processament i van aprofitar per fer una declaració política davant el magistrat Pablo Llarena.

Avui passen per la sala de vistes Lluís Maria Corominas, Lluís Guinó, Anna Simó, Ramona Barrufet i Joan Josep Nuet. Estan processats pel delicte de desobediència. En la interlocutòria, Llarena qualifica el seu comportament de "Tenaç i perseverant desatenció del requeriment que en diverses ocasions els va fer el Tribunal Constitucional perquè impedissin o paralitzessin qualsevol iniciativa que suposés ignorar o eludir la nul·litat de les resolucions parlamentàries".

Demà estan citats els consellers que van quedar en llibertat. Són Meritxell Borràs, Carles Mundó i Santi Vila. Estan processats pels delictes de desobediència i malversació. Llarena motiva el seu processament per la seva "desatenció dels requeriments del Tribunal Constitucional quan van aprovar el decret 139/2017 de convocatòria del referèndum. Autoritzaven als diversos departaments accions i contractacions necessàries per al referèndum. Disposició de fons públics per a una destinació diferent del que estava previst".

També declara aquest dimarts Mireia Boya, ex diputada de la CUP processada per desobediència.

No es preveu que els membres de la Mesa del Parlament ni els consellers facin declaracions llargues. Respondran a les preguntes dels seus advocats, però res fa pensar a hores d'ara que les seves intervencions siguin semblants a les que van fer els presos polítics el 16 i 17 d'abril, quan van endurir la seva estratègia de defensa després que el jutge hagi desestimat tots els recursos que han presentat per sortir en llibertat provisional. 

Boya sí que farà una intervenció contundent. Així ho va explicar a ElNacional durant l'entrevista en ocasió del dia de Sant Jordi que va fer el diari a diversos polítics i advocats: "Vaig amb la tranquil·litat d'intentar contribuir a desmuntar aquesta aberració jurídica amb aquest relat inventat pels atestats de la Guàrdia Civil que han portat companys meus a la presó i l'exili".

L'exdiputada de la CUP entén la seva imputació per desobediència com un efecte natural de la seva causa: "Ja és això. Ja que ens omplim la boca d'això, no és estrany".

 

Els presos polítics, dimecres

Dimecres part dels presos polítics tornen al Suprem. Se celebra la vista per resoldre els recursos per sortir de la presó de Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva, Dolors Bassa i Carme Forcadell. Són els darrers que queden per resoldre i l'última oportunitat perquè quedin en llibertat mentre no es faci el judici. És preveu que la sala d'apel·lacions rebutjarà els recursos i ells continuaran a la presó, com Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, que ja han passat per aquest tràmit.

Els consellers i Forcadell estan citats a partir de les 11 h del matí. Dolors Bassa i Raül Romeva no hi aniran. Bassa perquè no ha demanat de ser-hi i Romeva perquè ha renunciat a ser present a la vista.