Semblava un lapsus de Carmen Calvo, però finalment no ho ha estat. En referir-se a la reunió dels presidents Pedro Sánchez i Quim Torra del 6 de febrer a Barcelona, la vicepresidenta del govern espanyol ha deixat en l’aire la seva celebració, parlant en termes hipotètics, “en el cas de produir-se”. Pocs minuts més tard, fonts de La Moncloa confirmen aquest extrem: encara estan “estudiant” la nova situació i no han pres una decisió definitiva sobre la trobada. Hi ha més incerteses que no pas certeses. Les mateixes fonts assenyalen que esperen resoldre la incògnita durant la jornada d’avui. Tot plegat es produeix després de l'anunci d'avançament electoral i que Torra hagi reclamat negociar un referèndum d'autodeterminació.

Des que la Mesa del Parlament va retirar l’escó de diputat a Quim Torra aquest dilluns, però li va mantenir la condició de president de la Generalitat, la resposta oficial de La Moncloa ha estat la mateixa: “Estem estudiant estudiant el nou escenari”. Ni confirmen ni desmenteixen que la reunió es mantingui. Aquesta resposta es manté encara des de l’executiu espanyol, a l’espera d’adoptar una decisió definitiva.

Per altra banda, hi ha hagut resposta immediata del govern espanyol a Quim Torra: el diàleg bilateral no és per a parlar d’autodeterminació. Després de l’entrevista del president de la Generalitat assegurant que s’haurà de negociar un referèndum, Carmen Calvo li ha replicat que la reunió de presidents de la setmana que ve “es produeix en els termes de la seguretat jurídica, per a parlar dels problemes de Catalunya”. La vicepresidenta espanyola ha reclamat aclarir la data de l’avançament electoral perquè els catalans tinguin “tranquil·litat i seguretat”.