Marcela Miró, primera dona presidenta de les Corts Valencianes i exconsellera durant els governs autonòmics del PP d'Eduardo Zaplana, ha mort aquest diumenge als 72 anys després de patir una greu malaltia. Així ho ha confirmat el secretari general del PP valencià, Juanfran Pérez Llorca, en un missatge en xarxes socials en el qual ha traslladat el seu condol als familiars i amics de la política valenciana. El president de la Generalitat valenciana, Carlos Mazón, també ha lamentat aquesta "gran pèrdua". "Marcela Miró va trencar tots els sostres amb el seu exemple, la nostra primera presidenta en les Corts. Sempre recordada per la seva gran capacitat de treball i el seu compromís", ha compartit Mazón, que ha traslladat el seu "més sentit condol" als seus amics i familiars.

"Una companya que ha treballat sempre pels ciutadans tant al capdavant de les conselleries que ha ocupat com en la seva labor com a presidenta de les Corts. Una gran dona", ha enaltit el 'número dos' del PP valencià, Pérez Llorca. També l'actual presidenta de les Corts, Maria de los Llanos Massó (Vox) ha expressat les seves condolences per la defunció. "Que Déu la tingui en la seva glòria i proporcioni el consol als seus afins. Descansi en Pau", ha escrit en xarxes socials. El compte oficial del parlament valencià en xarxes socials ha compartit un missatge de duel per la seva expresidenta. Des de l'oposició, el PSPV ha mostrat les seves condolences tant a familiars i amics de Marcela Miró com al PP valencià, a més de destacar que va ser "la primera dona síndica de Comptes", càrrec que actualment exercia.

Marcela Miró, nascuda a València el 1952 i amb tres fills, va ser la primera dona a presidir el parlament valencià en la V Legislatura (1999-2003), un lloc que després han ocupat Miraglosa Martínez (PP) i Llanos Massó. Prèviament, Miró va ser consellera d'Educació, Cultura i Ciència i de Benestar Social. Doctora en Enginyeria Agrònoma i llicenciada amb el número u de la seva promoció a l'Escola Tècnica Superior d'Enginyers Agrònoms de la Universitat Politècnica de València (UPV) en 1975, Marcela Miró exercia en l'actualitat com a síndica de Comptes.

Presidenta de les Corts Valencianes

En el moment de conèixer la seva designació com a presidenta, Marcela Miró va destacar "el repte de ser una dona al capdavant de les Corts Valencianes" i va augurar que la legislatura que s'acostava seria "molt important i estarà a cavall del segle XX i del segle XXI". L'any 2000, en el 20è aniversari de l'Estatut d'Autonomia, va manifestar la necessitat d'una reforma d'aquesta norma amb el "màxim consens possible": "Els valencians volem més, necessitem més i estem en un grau de maduresa diferent".

La seva presidència també va coincidir amb la creació de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), sobre el que va defensar que aquesta institució havia d'"assumir el protagonisme i "portar les iniciatives" en l'àmbit lingüístic, en tant que el paper dels partits polítics havia de ser el de "donar el marge de confiança i de temps" perquè comencés la seva marxa. En l'últim 25 d'abril de la V Legislatura, Miró va celebrar que havia tingut l'oportunitat "impagable" d'assistir a "acords històrics" durant "quatre anys defensant el que cadascun, des de la seva legítima ideologia i postura, creu que és el millor per a tots": "Quatre anys dedicats en cos i ànima a la representació democràtica, a fer realitat palpable el debat i el diàleg com a instruments de creixement i progrés".

"La nostra responsabilitat com a polítics, com a representants democràtics, com a servidors públics que som dels interessos dels valencians per sobre de qualsevol interès que no sigui el de treballar més i millor per la nostra societat", va reivindicar. En clau política, en una entrevista a Europa Press el 1996, Miró va afirmar que no va dubtar un instant a acceptar el "repte" de dirigir la política de social de la Generalitat. "Soc fidel al programa polític del Partit Popular perquè és un programa molt adequat i molt ben realitzat i planificat", va asseverar.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!