"Ens faran l'entrega d'una urna que els quedava per aquí. Hi havia molta gent. L'escola ja està tancada. Ara lliurarem l'urna i la documentació". Això és el que diu un agent dels Mossos d'Esquadra, a través de l'emissora del cos, en una de les més de mil comunicacions que van fer el dia del referèndum de l'1 d'octubre i a les quals ha tingut accés La Vanguardia. Els Mossos eren els encarregats de comprovar que els col·legis electorals havien tancat i les converses indiquen que només es van emportar les urnes que els responsables de les taules els van lliurar voluntàriament després de l'escrutini.

Aquests enregistraments ara seran analitzats pel jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena i per la jutgessa de l'Audiència Nacional Carmen Lamela per contrastar "si els Mossos van col·laborar en una presumpta rebel·lió instigada pel Govern". Els investigadors estudiaran si els Mossos van complir l'ordre de la magistrada del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de prohibir el referèndum, tancar col·legis i confiscar les urnes.

En algunes comunicacions s'escolta diversos Mossos avisant la central de la presència de la Policia espanyola: "La CNP se'n va a les seves dependències". Segons assegura La Vanguardia, gràcies a aquests missatges es pot afirmar que només es van portar les urnes que se'ls va lliurar voluntàriament una vegada va acabr la votació i s'aprecia que van optar per no emportar-se-les si els responsables de les taules no volien.

Finalment, en els missatges es pot veure que els Mossos van realitzar les operacions sense violència: "Ens acabem d'emportar set urnes sense violència". Dos minuts més tard des de la centraleta preguntaven: "Han recollit vostès les urnes o les han donat?", des de la patrulla responien amb un "ens les han donat després de parlar amb ells".