La consellera de la Presidència, Neus Munté, ha assegurat en relació als escorcolls desplegats per la Guàrdia Civil a diferents Ajuntaments, que el Govern està convençut que “l’autor intel·lectual d’aquesta operació novament és Fernández Díaz”.

La consellera assenyala el ministre de l'Interior en funcions com a responsable d'aquesta actuació policial després que durant la darrera campanya electoral es van fer públiques les gravacions de les converses que va mantenir amb l'exdirector de l'Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso, i que posen en evidencia la guerra bruta de l'Estat contra les formacions sobiranistes.

Nul·la qualitat democràtica

En la roda de premsa posterior a la reunió del consell executiu, Munté ha lamentat que el Govern ha tingut notícia dels escorcolls als Ajuntaments a través dels mitjans de comunicació. “Estem acostumats a operacions mediàtiques, circs que acaben després en no res”, ha assegurat, tot destacant que en altres ocasions a les portes d’eleccions o, com és el cas, a tres dies d’un congrés de CDC, s’han produït aquestes situacions de “cerca de la foto, de l’escarni, per perjudicar determinades formacions i líders polítics”.

Pel Govern, aquesta manera d’actuar representa “un escàndol i nul·la qualitat democràtica” així com “manca de rigor i de respecte a la presumpció d’innocència”.

Cinisme sense límits

En ser preguntada sobre la petició d'explicacions del PP al president, Carles Puigdemont, per l'aparició de l'Ajuntament de Girona en aquesta operació, Munté ha acusat el popular Xavier Garcia Albiol d'un “cinisme que no té límits” i d'una “actitud vergonyant”.

La consellera ha retret que el PP demani explicacions al president quan fa una setmana aquest partit va rebutjar apartar Daniel De Alfonso de l’Oficina Antifrau, i després que, juntament amb el PSOE i Ciutadans, els populars han impedit que el ministre Fernández Díaz comparegués al Congrés a donar explicacions.

Segons Munté, tant el president com el Govern es caracteritzen per donar “totes les explicacions necessàries” en qualsevol matèria i, a més, les investigacions que s’estan duent a terme no tenen res a veure amb Puigdemont.

Afinar molt el director de l'OAC

En relació al nou director de l'OAC, la consellera ha subratllat que haurà de ser fruit del "consens" entre els diferents grups del Parlament, la qual cosa requereix temps i "màxima discreció".  "S’ha de fer ràpid però bé", ha advertit.

Pel Govern "comença una etapa nova a l'Oficina Antifrau". "Han passat fets molt greus que requereixen repensar molt i molt bé, no el paper de l'Oficina i les funcions del director, que estan molt clares per llei i són funcions necessàries i imprescindibles. Però cal afinar molt amb el nom i trajectòria d'aquesta persona que pot ser escollida", ha advertit.

Despeses

D'altra banda, el Govern ha encarregat un informe als serveis jurídics de la Generalitat davant les informacions publicades que apunten que el fins ara director de l'Oficina Antifrau hauria protagonitzat una despesa desproporcionada en viatges. L'executiu vol conèixer la "finalitat d'aquestes possibles despeses i analitzar mecanismes per rescabalar els fons públics"