Nou cas de catalanofòbia al País Valencià. En aquesta ocasió la discriminació lingüística s'ha donat a la comissaria de la policia espanyola de Paterna. Segons ha denunciat Plataforma per la Llengua, un agent es va negar a expedir el primer DNI d'un ciutadà perquè el certificat de naixement estava en català. Davant la negativa de fer el tràmit, es va veure obligat a tornar al registre civil per demanar la mateixa documentació, però en castellà. Plataforma per la Llengua ha presentat una denúncia administrativa per obrir un procediment sancionador contra l'agent en qüestió per haver vulnerat els drets lingüístics d’un ciutadà. L'entitat apunta que l'atac als drets lingüístics dels valencians encara es veu incrementat a la pàgina web de la policia on recomanen presentar la documentació en castellà en els territoris on hi ha dues llengües oficials. Així doncs, l'ONG demanarà a la Policia Nacional que elimini les recomanacions per canviar de llengua que apareixen a la seva web, ja que segons assenyalen "és una il·legalitat flagrant". Així doncs, la Plataforma considera que és un fet molt greu que una institució com la policia "vulneri tota la normativa vigent en matèria lingüística". 

El valencià, com a deure legal

Plataforma per la llengua denuncia que "invalidar un document oficial per estar escrit en valencià és una denegació de l’oficialitat de la llengua i, en conseqüència, un atac frontal a l’Estatut d'Autonomia dels valencians". I afegeixen, que el valencià "és la llengua pròpia, oficial i tota la ciutadania té dret de conèixer-lo, usar-lo i aprendre’l amb total normalitat. L’estatut, a més, també protegeix els valencianoparlants de la discriminació per raó de la llengua". A més, fent referència a la Constitució espanyola recorda que la tasca dels cossos de seguretat és protegir "el lliure exercici dels drets i de les llibertats de la ciutadania", i citant la Llei orgànica 2/1986, de 13 de març, recorden que han de fer la seva feina "amb absoluta neutralitat política i imparcialitat i, en conseqüència, sense cap discriminació per raó de raça, religió o opinió". Per últim, adverteix que en la seva actuació policial han d'evitar "qualsevol pràctica abusiva, arbitrària o discriminatòria que comporti violència física o moral". 

L'entitat també esmenta la Llei d'ús i ensenyament del valencià que estableix l'ús del valencià en les seves relacions, tant públiques com privades "produeix plens efectes jurídics, d'igual manera que si s'emprarà el castellà, sense que pugui derivar-se de l'exercici del dret a expressar-se en valencià qualsevol forma de discriminació o exigència de traducció". I conclou que la comissaria de la policia de Paterna ha comès una il·legalitat en relació amb l'ús del valencià, i adverteix que faran servir totes les vies legals perquè la policia assumeixi i corregeixi "aquesta irregularitat i no es torni a repetir una agressió lingüística" com aquesta. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!