Un institut de recerca del Quebec sobre autodeterminació dels pobles (IRAI) ha denunciat que les nombroses irregularitats registrades al procés contra els líders independentistes al Suprem suggereixen que el judici s’ha muntat com un entramat de “represàlies de l’Estat espanyol per reprimir el moviment d’autodeterminació de Catalunya”.
L’informe d’aquest grup d’experts denuncia les violacions de drets fonamentals dels dotze acusats al procés per l’1-O, “especialment pel que fa a la garantia contra la detenció arbitrària, el dret a un judici just, el dret a una defensa plena i completa, el dret a l’apel·lació i els drets lingüístics”.
L’IRAI alerta sobre les violacions dels drets individuals dels acusats però també sobre el que interpreta com un objectiu de “repressió del poble català” i expressa la preocupació davant d’un procés criminal que “sembla estar instrumentalitzat per objectiu polítics”.
Per aquesta raó, l’Institut té intenció de mantenir el seguiment el procés contra els 12 líders independentistes catalans així com els que s'ha obert contra la resta de representants del Govern encausats arran del referèndum.
Parlament Europeu
L’IRAI ha fet arribar el seu informe al govern i les Corts espanyoles, el govern i el Parlament catalans, però també al Consell, la Comissió i el Parlament Europeu, a més del govern i el Parlament del Canadà i el govern i l’Assemblea del Quebec.
Els observadors del Quebec asseguren que amb el seu informe volen donar a conèixer el procediment més enllà de les fronteres espanyoles, però també sensibilitzar el públic sobre “potencials derives que se’n podrien produir”.
El treball fa repàs dels antecedents del referèndum i la celebració de la votació, abans d’exposar les acusacions contra els líders independentistes. A partir d’aquí, fa una descripció detallada de les penes que es demanen contra ells, les condicions en què s’ha fet la seva detenció, i els trasllats diaris al Suprem, així com les denuncies d’Amnistia Internacional, l’Organització Mundial Contra la Tortura i el Grup de Nacions Unides contra detencions arbitràries.
Observadors no benvinguts
L’informe recorda amb especial preocupació que el Tribunal va rebutjar acceptar la presència d’observadors internacionals, inclòs Amnistia Internacional, argumentant que l’emissió en directe del judici ho feia innecessari. “Els observadors internacionals no són benvinguts davant del Tribunal Suprem espanyol”, denuncia el text que explica que els observadors que volien assistir-hi havien de fer una cursa contra el rellotge per aconseguir un seient a la sala on se seguia la llei del que “qui primer arriba, primer s'asseu”.
El document, que assenyala esperes a peu dret al carrer des de les 6 del matí per aconseguir un lloc a la sessió que començava a les 10h, denuncia l’antipatia manifesta dels policies encarregats de controlar l’accés d’un públic majoritàriament català, l’alentiment ostensible dels procediments de seguretat, fins al punt d’impedir arribar a l’hora per poder entrar a la sala, l’accés a la qual quedava prohibit un cop començava la sessió.
Així mateix, el document argumenta la seva denúncia sobre la violacions que han patit els acusats en drets fonamentals com són la garantia contra la detenció arbitrària, el dret a un judici just -de la qual responsabilitza directament el president del tribunal, Manuel Marchena-, el dret a una defensa plena i completa, el dret a l’apel·lació, i els drets lingüístics.
Aquest és el segon informe de la missió d’observació del procés contra els líders independentistes que elabora l’IRAI i es va tancar el mes de juliol. Ha estat elaborat per tres juristes, el president i la vicepresidenta de l’entitat, Daniel Turp i Stéfanie Tougas, a més de l’advocat i secretari de l'entitat, Anthony Beauséjour.