Amb l'inici del nou curs polític aquesta setmana, els comuns han decidit mostrar les dents i marcar perfil enfront de l'executiu d'Esquerra Republicana i Junts per Catalunya. Ahir ja ho feia el portaveu de la formació, Joan Mena, recollint algunes de les qüestions que més preocupen als liles, com ara la situació de la presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs. Un tema que els de Jéssica Albiach aprofitaven per advertir a ERC pels seus socis, i instaven els republicans a allunyar-se de Junts. També fan aquesta apel·lació pel que fa als pressupostos per l'any vinent: els comuns volen ser els socis preferents del Govern, si bé de moment el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha matisat que en la seva equació també hi entra la CUP.

Aquest dimarts, la formació ha volgut tornar a marcar múscul. I ho ha fet amb una ofensiva massiva contra un total de sis consellers i conselleres de l'executiu català. Concretament, En Comú Podem ha demanat la compareixença en seu parlamentària del conseller d'Educació, Josep Gonzèlez-Cambray; la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà; el conseller de Salut, Josep Maria Argimon; el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena; la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis; i el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent.

"Inacció i silenci"

A tots ells, els comuns els demanen la compareixença per diferents motius, si bé amb una constant: obligar els sis titulars a donar explicacions davant el que consideren la "inacció i silenci" del Govern de la Generalitat pel que fa a diverses qüestions que han afectat darrerament els catalans. Així, Gonzàlez-Cambray és requerit per informar sobre la gratuïtat de les extraescolars per l'avançament de l'inici del curs escolar, que comença la setmana vinent amb encara moltes incògnites per resoldre. El mateix conseller haurà d'explicar-se també sobre la matrícula de la Formació Professional, després que es conegués que més de 20.000 alumnes estan pendents de ser assignats places a un d'aquests cicles formatius a les portes de setembre.

Per la seva banda, Jordà haurà d'informar sobre el desplegament de les energies renovables a Catalunya, i també sobre totes aquelles accions que ha dut a terme la Generalitat per mitigar la sequera que aquest estiu ha afectat tot el territori. Argimon haurà de parlar sobre un tema calent, la verola del mico, i detallar quines mesures s'han aprovat i quins recursos s'estan mobilitzant per contenir la propagació del virus, que té en Catalunya una de les regions més afectades. Elena es referirà també a una qüestió d'actualitat com és la sinistralitat en accidents amb ciclistes a les carreteres catalanes, després de l'atropellament massiu a Castellbisbal de fa uns dies. Geis parlarà sobre l'aplicació de la Llei de la Ciència, aprovada ara fa uns dies pel Congrés dels Diputats. I Torrent farà referència a la negociació dels augments salarials entre sindicats i patronals a Catalunya, en un moment en què el grup d'Unidas Podemos al govern espanyol, amb la ministra Yolanda Díaz al capdavant, s'ha mostrat absolutament partidària d'aquesta modificació.