Revés pel Govern. Tota l'oposició en bloc ha decidit tombar el dictamen del projecte de llei de contractes de serveis a les persones, més coneguda com la Llei Aragonès, que no es podrà acabar sotmetent a votació del ple. Només JxCat i ERC hi han votat a favor, davant el vot contrari de Cs, PSC, comuns, CUP i PP, pel que ha decaigut. Els socis de Govern havien retirat de l'ordre del dia la votació del dictamen en veure que no hi havia consens suficient per tirar-ho endavant, però la CUP ha forçat un canvi de l'ordre del dia poder-ho tombar i ha rebut el suport de la resta de grups.
El diputat d'ERC Jordi Albert, relator de la llei, ha lamentat que finalment l'oposició hagi fet decaure la llei i que s'hagi renunciat a "exercir la sobirania" del Parlament amb una nova llei de contractes i serveis superior a l'estatal. A més, ha avisat que hi seguirà havent contractes entre l'administració i les empreses privades i ha advertit que no aprovar aquesta llei beneficia les "empreses multiserveis". Des de JxCat, el diputat Josep Maria Forné també ha qualificat l'actitud de l'oposició de "tacticisme" i ha assegurat que es tracta d'un "error" i d'un "pas enrere" que perjudica el "tercer sector".
La llei, d'haver-se aprovat, havia de permetre que els criteris de contractació de l'administració fossin un 30% el preu i un 70% els criteris de qualitat. A més, havia de permetre rescindir un contracte en cas que no es complissin certes mesures d'inspecció, com que la valoració i qualificació dels usuaris fos negativa o que no passessin les auditories, les inspeccions o els informes periòdics pertinents. Segons el Govern es tractava d'una llei per "parar els peus" a les grans empreses de l'IBEX 35 i que "blindava les entitats del tercer sector, ONGs, cooperatives i empreses d'economia social".
Segons el Govern, la nova llei no havia d'obrir la porta a noves externalitzacions, com li critiquen des de l'oposició i especialment des de la CUP, que ha estat molt activa fent campanya contra la nova norma. L'executiu assegura que només es tractava d'una actualització de la llei espanyola per millorar els contractes ja existents entre l'administració i empreses privades i donar més pes a les empreses petites i especialitzades.
L'oposició la veu "insuficient" i una "oportunitat perduda"
Més enllà de la CUP, el PSC ha anunciat que finalment hi votava en contra, malgrat presentar-hi més de 73 esmenes moltes de les quals havien estat aprovades, perquè considera que s'ha millorat el text però no de manera "suficient". Segons la diputada Alicia Romero, la proposta de llei de Govern no "millora" la llei de contractes de l'Estat, pel que ha demanat no duplicar les lleis i "complicar la vida dels ciutadans". El comuns, per la seva banda, han assegurat que es tracta d'una "oportunitat perduda" i ha lamentat que no s'hagi aprofitat per fer un debat sobre el model público-privat. En aquest sentit, la diputada Marta Ribas ha acusat el Govern de començar "la casa per la teulada" quan s'havien de "debatre els fonaments".
Els cupaires ho han portat més enllà i s'han felicitat per haver aconseguit tombar una llei que, asseguren, servia per "vendre el país al millor postor". La diputada Maria Sirvent ha assenyalat que la normativa volia "consolidar el model de gestió público-privat", i ha avisat que també així ho fan els pressupostos presentats la setmana passada. Finalment, el diputat del PP Santi Rodríguez ha anunciat el seu vot contrari al projecte de llei però per un motiu totalment contrari. Segons els populars, la nova llei, d'haver-se aprovat, el que feia era "restringir la competència" i "expulsar certes empreses" del mercat. Ciutadans ha rebutjat posicionar-se durant el debat.