Ciutadans i PP s'ha tornat a quedar sols al Parlament en la seva ofensiva per acabar amb la immersió lingüística. Tota la resta de grups han tombat les seves proposicions per modificar la Llei d'Educació de Catalunya (LEC), i que incloïen acabar amb la immersió lingüística, presentant-hi esmenes a la totalitat. També el PSC, malgrat el qüestionament d'aquest model en el documents que duran al congrés d'aquest cap de setmana i la polèmica generada per les seves bases.

La diputada socialista Esther Niubó, que ha estat l'encarregada d'entomar el debat, ha defensat que el model ha garantit que hi ha un "bilingüisme real" i que no s'hagi "segregat per llengua", però ha assegurat que calen "millores" i que això no pot ser "sagrat" ni "tabú". "Tot ho haurem de revisar", ha afirmat, afegint però que no cal canviar la llei sinó el pla docent d'alguns centres.

En aquest sentit, ha apostat per millorar l'aprenentatge de l'anglès i que en els centres on hi ha mancances en català que s'augmentin les hores i a l'inversa, on hi ha mancança de castellà que es reforci el seu ensenyament. "El model d'immersió ha de ser flexible", ha afegit en aquest sentit, després que els populars els pressionessin perquè retiressin l'esmena i se sumessin a la seva proposta.

Cs i PP han lamentat que la resta de grups hagin tombat la seva proposta, i han volgut tornar a atacar l'escola catalana assegurant que és "excloent" i "injusta". A més, han assegurat que no és un "model d'èxit" sinó que va en detriment dels catalans tant econòmica com socialment. 

Què dien els textos?

El text de Cs pretenia fixar per llei un mínim del 25% d'hores lectives en castellà i limitar al 40% les assignatures en català, la qual cosa suposaria que almenys una de cada quatre hores lectives es desenvolupin en castellà. A més, el grup taronja volia donar llibertat als alumnes per utilitzar el material didàctic "en qualsevol de les llengües d'aprenentatge", excepte en el cas d'assignatures de llengua i literatura, que s'impartirien en l'idioma respectiu.

Pel que fa al text del PPC, establia un mínim del 25% de les classes en castellà i incloïa la casella perquè els pares puguin escollir l'idioma de l'educació que reben els seus fills.