El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha volgut desvincular la possibilitat que els presos polítics siguin traslladats a presons catalanes de la reunió que tindrà el proper 9 de juliol amb el president de la Generalitat, Quim Torra, ja que el trasllat correspon a “un àmbit estrictament judicial i d’institucions penitenciàries”.

Amb tot, en una entrevista publicada aquest diumenge al diari El País, Sánchez ha assegurat que el seu posicionament sobre la qüestió és que el “més raonable és que, un cop se substanciï la instrucció, pot haver-hi apropament”.

“El més raonable és que els presos, sobretot en presó provisional, siguin prop de les seves famílies i els seus lletrats”, ha afegit Sánchez. També ha dit que mentre el PSOE era a l’oposició han estat “molt crítics amb la falta de respostes polítiques a la crisi catalana i que el govern espanyol s’amagués rere les togues”.

“Respectem la instrucció del jutge Llarena i quan Institucions Penitenciàries consideri que no hi ha risc d’entorpir aquesta fase d’instrucció, es prendrà la decisió”, ha dit, per afegir que en tot cas “és el jutge qui ha de fixar els temps de la fase d’instrucció”.

“Normalitzar les relacions institucionals”

Així mateix, el president espanyol ha assegurat que té la voluntat de “normalitzar les relacions institucionals” amb la Generalitat i ha afirmat que, un cop s’activi la comissió bilateral amb Catalunya, “es tractaran temes polítics” com ara els recursos presentats per l’executiu de Rajoy a lleis aprovades pel Parlament de Catalunya, com ara les que tenen a veure amb “la pobresa energètica i altres qüestions socials”.

Ara bé, Sánchez ja ha advertit que no es tractaran les lleis que “són de lluny inconstitucionals, com les vinculades amb el procés”. Així mateix, ha desitjat que el Govern “no torni a la unilateralitat” i ha avisat que la crisi a Catalunya “no es resoldrà en un any ni en dos, ni en cinc ni sis”.

Diferències amb els presos d’ETA

En tot cas, Sánchez ha marcat diferències entre la situació dels presos polítics independentistes i els presos d’ETA, perquè aquests darrers “són presos que tenen una condemna ferma”. Amb tot, ha dit que “després de l’anunci de dissolució d’ETA i, per tant, del reconeixement de la seva derrota per part de l’estat de dret, és evident que la política ha d’adaptar-se a aquesta nova realitat”. Això sí, tenint en compte les víctimes del terrorisme.