La presidenta del Congrés dels Diputats, Meritxell Batet, ha esbroncat al portaveu d'Esquerra Republicana, Gabriel Rufián, per "insultar" al rei emèrit, Joan Carles I. Rufián, sobre el faristol, ha mostrat dues fotos del Borbó i l'ha definit de "delinqüent reincident". Aquesta definició contra el monarca ha respost a una iniciativa que Vox proposava per accentuar el càstig penal contra els delinqüents reincidents, que Rufián ha aprofitat per adaptar-la a l'emèrit. El portaveu republicà ha advertit a la formació d'extrema dreta sobre la seva preocupació per la presència d'un "delinqüent multireincident que s'ha passejat aquest cap de setmana". Batet, immediatament, ha interromput la intervenció de Rufián fent d'inesperada defensora del monarca i li ha demanat que "si us plau no insulti a ningú i menys si no està a l'hemicicle per defensar-se". Aquestes paraules de la presidenta del Congrés han encès encara més a Rufián que ha respost que "tant de bo el rei estigués a l'hemicicle" perquè "això significaria que l'han votat".

La intervenció que ha protagonitzat avui el portaveu de la formació republicana i independentista ha recordat a molts internautes l'antic Rufián, abans de ser portaveu d'ERC, quan sovint feia intervencions molt dures ensenyant fotografies i objectes. Esposes, impressores, paperetes, etc. 

Els indults, sota el punt de mira

El Tribunal Suprem ha decidit canviar el criteri establert fins ara i ha acceptat revisar la concessió dels indults als presos polítics independentistes. Jordi Cuixart, Jordi Sànchez, Carme Forcadell, Oriol Junqueras, Raül Romeva, Dolors Bassa, Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn van sortir de la presó l'estiu del 2021 després que el govern espanyol decidís anul·lar les seves penes per sedició i malversació. Però l'alt tribunal ha acordat aquest dimarts estimar els recursos de reposició interposats per PP, Vox, Ciutadans i Convivència Cívica Catalana contra la decisió del mateix tribunal de rebutjar-ne la legitimació activa per recórrer les mesures de gràcia atorgades per l'executiu estatal de Pedro Sánchez. Després de conèixer la notícia, els presos polítics han sortit públicament a plantar cara amb "convicció" a la revisió dels indults.

El successor de Jordi Cuixart al capdavant d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha recordat que "sabem quines són les prioritats del regne d'Espanya i tot el que els seus poders estan disposats a vulnerar per protegir-les". "A Òmnium no vam lluitar per sortir de la presó sinó per enfortir la lluita per la independència. I faci el que faci el TS, això és el que ens ocupa", ha afegit.