El conseller de Drets Socials del Govern de la Generalitat, Carles Campuzano, ha anunciat aquest dimarts un augment de 55 milions per a les prestacions econòmiques vinculades (PEV), una ajuda econòmica que perceben les persones amb dependència i que ajuda a contribuir en el pagament d'una plaça residencial pública. L'objectiu és destinar-hi l'any que ve 178,5 milions d'euros. Fins ara, l’import màxim que rebien les persones beneficiàries d’una PEV era de 747 euros mensuals; amb l’increment, es podran percebre fins a 1.239 euros, fet que suposa gairebé 500 euros mensuals més. Així, si es pren el preu de referència d’una plaça residencial (2.002 euros/mes) el nou import màxim de la prestació permetrà cobrir prop del 62% del cost d’una plaça, en comptes del 37,2% que suposava fins ara.

El conseller Campuzano ha explicat que són unes prestacions que portaven congelades des de l'any 2012 i que estaven "desfasades". "Fem una actualització molt substancial", ha dit el conseller en una roda de premsa després del Consell Executiu. Campuzano, que portarà aquest decret llei al Parlament que ho haurà de convalidar, emmarca aquesta decisió en l'acord dels pressupostos amb el PSC del 2023 i subratlla que això ajudarà a disminuir una "llista d'espera preocupant". "Ens hem compromès a reduir-la. Es tracta d'una prestació que va en funció de la renda. Ho fem per introduir el caràcter equitatiu", assegura el titular de Drets Socials.  Campuzano remarca que "és una aposta molt important" i que es tracta de "reforçar el dret a escollir per part de les persones". "D'aquesta forma poden escollir com podem passar l'etapa final de la nostra vida", ha dit el conseller. 

Es preveu que les persones beneficiades s'incrementin a 16.300 persones

L’Executiu ha fixat també millores de la prestació mínima que pot percebre un usuari de residència que ocupi una plaça PEV (el càlcul ve determinat en funció de la renda de cada persona). En aquest sentit, el govern espanyol va establir enguany un mínim de 150 i 200 euros per a persones valorades amb un grau II o III; a Catalunya aquests imports s’ampliaran fins als 200 i 250 euros mensuals.

El Departament de Drets Socials preveu que el nombre de persones beneficiàries d’una PEV incrementarà i passarà de les 11.377 persones que en gaudien el setembre de 2023 a més de 16.300 persones que ho podrien fer l’any vinent, un 43% més que actualment. Així, es podria reduir en prop de 5.000 persones la llista d’accés a una plaça de residència per a gent gran, ja que podrien entrar-hi amb la PEV que els podria arribar a sufragar fins al 62% del cost de la plaça.

Supressió del copagament en els serveis de centre de dia per discapacitats

El Decret llei aprovat avui també inclou suprimir el copagament en els serveis de centre de dia per a discapacitats intel·lectuals o físics. Campuzano ha remarcat que d'aquesta forma les persones beneficiàries d’aquests recursos, amb un grau de dependència elevat, gaudeixen en molts casos de complements que acaben repercutint en l’import en concepte de copagament, fins i tot en els casos de famílies amb renda baixa. El cost de referència dels serveis de centre de dia per a persones amb discapacitat intel·lectual o física fixat a la cartera de serveis socials és avui de 740 euros al mes. La supressió del copagament per part de les famílies implicarà que el Departament de Drets Socials destini al pressupost de 2024 una partida extra de més de 500.000 euros per assumir-ne el cost. De fet, el conseller ha explicat que aquests copagaments suposaven un cost de mitjana de 500 euros mensuals per a les famílies. 

Exigeix a l'Estat actualitzar la llei de dependència

El conseller Campuzano també ha volgut denunciar "l'infrafinançament" que pateix el Govern de la Generalitat i, en particular, el del seu departament. "Fem un esforç molt important, però ho fa en un context que el 80% del finançament d'aquestes polítiques està recaient en el finançament de la Generalitat i les famílies", ha dit el conseller, assegurant que l'Estat "no assumeix" la seva responsabilitat. De fet, considera que el sistema de finançament de la llei d'atenció a la dependència "ha fet fallida", ja que està elaborada el 2006. "Quan un analitza les projeccions demogràfiques dels pròxims anys és molt evident que si no afrontem un sistema de finançament sostenible en l’àmbit de la dependència aquest país no podrà afrontar el repte de l'envelliment", ha subratllat el conseller Campuzano.