El portaveu del Parlament Europeu, Jaume Duch, creu que les tensions que havia generat el conflicte català a la Unió Europea s'han rebaixat i que ara s'ha iniciat una nova fase en què la independència de Catalunya ja no genera debat: "Estem entrant en una etapa on a Brussel·les no es parla de Catalunya, i segurament això és el millor que pot passar", ha declarat aquest dimarts en una xerrada a Madrid organitzada per l'organització Nueva Economía Fórum. Després de celebrar que l'independentisme ha perdut protagonisme a l'Eurocambra, Duch ha volgut manifestar "ple respecte" a les decisions dels tribunals europeus, que en les pròximes setmanes han de resoldre la qüestió sobre la immunitat dels eurodiputats Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí. Duch ha recordat que el Parlament Europeu ja va aixecar la immunitat a Puigdemont i a la resta d'eurodiputats, tot i que la mantenen "a títol provisional", ja que van presentar un recurs sobre aquesta qüestió davant el Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) que s'ha de resoldre aquest mes de març.

Els reptes de la Unió Europea en els pròxims anys

En la mateixa intervenció, Duch s'ha referit a altres temes més enllà de la situació de Catalunya a la Unió Europea. També ha parlat dels reptes als quals s'enfronta el continent en els pròxims anys, destacant la importància de deixar enrere la dependència d'altres països o potències mundials: "El repte és deixar de dependre de ningú. Dels Estats Units per garantir la seguretat, ja que ningú ens diu que això haig de ser així. No sabem que hauria passat si les eleccions les hagués guanyat Donald Trump. Hem de deixar de dependre de Rússia en l'accés a l'energia i de la Xina per obtenir productes de primera necessitat, tal com ho vam veure amb les mascaretes o els xips". A banda d'aquesta dependència, també ha destacat la importància d'evitar frenar la despoblació industrial de la Unió Europea, combatre el canvi climàtic i aprovar un pacte sobre migració i asil. En aquest sentit, el portaveu de l'Eurocambra ha assegurat que "la pilota està a la teulada del Consell Europeu", i ha demanat que el tema es resolgui abans de les eleccions al Parlament Europeu el maig del 2024, ja que si no, aquest tema centrarà el debat en molts països. 

Respecte al QatarGate, Duch ha recordat que a hores d'ara, tres mesos després que esclatés l'escàndol de corrupció al Parlament Europeu, encara no se sap quines són les proporcions reals d'aquest. En aquest cas, considera que al final seran menors del que ara mateix s'està plantejant. Sobre l'actuació de la presidenta de la institució, Roberta Metsola, que va cessar immediatament l'exvicepresidenta Eva Kaili, ha dit: "La presidenta ha fet el que tocava i el que la gent esperava d'ella. A més, aprofita la situació per estudiar amb deteniment quins són els errors i forats en la reglamentació interna que s'han de tapar perquè aquesta mena de situacions no es repeteixin o per a dificultar-les al màxim". Duch també ha lamentat que aquest escàndol, que només afecta una part ínfima dels eurodiputats, hagi tapat la feina del 99% restant.