El Partit Popular continua responsabilitzant el govern espanyol, el PSOE i el PSC del retorn i posterior marxa de Carles Puigdemont. En una batalla que s’allarga des de dijous, els populars estan convençuts que el president a l’exili va poder tornar a Barcelona i esquivar la policia gràcies a la “connivència” de la Moncloa, que li va permetre “entrar i sortir per la porta sense que ningú el detingués”. Així s’ha tornat a expressar aquest dimecres el vicesecretari de Coordinació Autonòmica i Local i Anàlisi Electoral del PP, Elías Bendodo, que creu que el primer acte de Salvador Illa com a president de la Generalitat ha estat visitar la seu dels Mossos d’Esquadra al Complex Central Egara per “donar-los les gràcies per no complir la llei” i per “explicar-los com el ministre de l’Interior els ha carregat tota la responsabilitat, els ha qualificat de poc professionals i ha dit que van ser els responsables de l’entrada i fuga de Puigdemont”. “És simptomàtic que visiti avui la comissaria per, entenc jo, agrair-los la no actuació i el no compliment de la llei”, ha reblat Bendodo. En una breu declaració institucional, Salvador Illa ha tancat files amb els Mossos i ha demanat de deixar la policia catalana fora de la “confrontació política”.

 

En una atenció als mitjans de comunicació a peu dret a la porta de la seu del carrer Génova, Elías Bendodo ha criticat la resposta que ahir va donar el Ministeri de l’Interior al jutge Pablo Llarena sobre el dispositiu per detenir Puigdemont. El ministeri explicava que va oferir a la Generalitat “qualsevol suport operatiu” per part de la policia espanyola i la Guàrdia Civil, però assenyalava que aquesta ajuda no va ser “requerida” pels Mossos, i afirmava que “als dispositius de control i vigilància establerts a la frontera amb França no es va detectar en cap moment la presència” de Puigdemont. Bendodo lamenta que Fernando Grande-Marlaska “digui que no en sabia res” i censura que “és tan greu que ho sabés i deixés fer com que no ho sabés”. En aquest sentit, el PP va demanar divendres el cessament tant de Marlaska com de Margarita Robles, la ministra de Defensa.

Bendodo considera que aquesta resposta del Ministeri de l’Interior al Tribunal Suprem és un “flac favor” de Marlaska a Illa, que “haurà d’explicar als Mossos com el govern espanyol es treu del mig la qüestió, quan tots els espanyols saben que Sánchez, Robles, Marlaska i Illa sabien els plans de Puigdemont”, ja que l’Ajuntament de Barcelona, governat pel PSC, “va autoritzar” l’escenari que es va muntar a l’Arc de Triomf per a l’acte de rebuda institucional.

“Quan un govern ataca la justícia, està fent passos enrere en qualitat democràtica”

A més, afegint un nou capítol en l’intercanvi de declaracions públiques d’aquests dies entre el PP i el govern espanyol, Elías Bendodo s’ha afegit a la discòrdia sobre l’aplicació de la llei d’amnistia per part del Tribunal Suprem. El dirigent popular ha retret al ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, i al ministre de Transport i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente, que s’hagin “dedicat a atacar” la justícia: “Quan un govern ataca la justícia, està deixant clar que és un mal govern i està fent passos cap enrere en qualitat democràtica”, ha afirmat.

Bendodo ha considerat que Puente diu “barbaritats permanentment”, després que considerés que el Suprem “s’extralimita” en la seva interpretació de l’amnistia i reclamés a l’Alt Tribunal que apliqui la norma de l’oblit penal “conforme a dret”. A més, l’ha acusat d’actuar “com si fos el portaveu del Tribunal Constitucional” per haver verbalitzat que espera que el TC “es pronunciï” sobre les decisions del Suprem. I sobre Bolaños, que va reiterar ahir la “discrepància” de la Moncloa amb el Suprem, Bendodo ha reprovat que, com a ministre de Justícia, es dediqui a “posar en qüestió la justícia espanyola”. Finalment, també ha disparat contra el “silenci eixordador” de Pedro Sánchez amb els últims esdeveniments a Catalunya, i ha expressat que sospita que el president espanyol “coneixia el pla de Puigdemont” i “en va permetre l'arribada i la fugida”.

El PP presentarà mocions a les comunitats autònomes sobre el finançament de Catalunya

Canviant de tema, Elías Bendodo també ha anunciat que els populars presentaran al setembre una bateria de mocions als ajuntaments, les diputacions provincials i els parlaments autonòmics sobre el finançament singular de Catalunya pactat entre el PSC i ERC per “donar una oportunitat” de pronunciar-se al “socialisme que s’incomoda davant els desvaris de Sánchez”. El PP vol aprovar un posicionament “en defensa de la igualtat i la unitat de tots els espanyols” amb l’objectiu que “no es produeixi cap excés ni cap tripijoc amb els diners de tots els espanyols”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!