El PP aprofita per mullar pa en la polèmica. El vicesecretari Elías Bendodo, número 3 del partit, ha sortit aquest dissabte a reclamar "màximes explicacions" a la vicepresidenta del govern espanyol, Yolanda Díaz, per les denúncies de casos d'agressió sexual presumptament perpetrats pel fins fa dos dies portaveu de Sumar al Congrés dels Diputats, Íñigo Errejón. Bendodo ha exigit la fundadora de Sumar que es pronunciï sobre si era coneixedora dels fets i, si és així, "el va tapar i va promocionar Errejón com a portaveu". "Té tota la pinta que el sabien i el van tapar", ha afegit.

"La senyora Yolanda Díaz, per què no ho va proposar com a ministre? Pot ser això un indici que el sabien i s'ho van callar?", ha qüestionat Bendodo en declaracions als mitjans de comunicació a les portes de la seu del PP. "És un tema molt, molt greu i haurien d'assumir-se responsabilitats", ha afegit. En aquest sentit, el portaveu popular ha demanat també explicacions sobre si el coneixia i va callar l'exvicepresident del govern espanyol i exlíder de Podemos, Pablo Iglesias.

Dimissió forçada davant de les denúncies

Íñigo Errejón va presentar la seva dimissió com a diputat de Sumar després de la publicació de diverses denúncies anònimes de dones que l'acusaven d'haver comès agressions sexuals, maltractament psicològic i altres comportaments masclistes. Els testimonis els va donar a conèixer la periodista Cristina Fallarás a les seves xarxes socials. Una de les dones que han denunciat és l'actriu i presentadora Elisa Mouliaá, que aquest divendres ha interposat una denúncia davant de la Policia Nacional contra l'ara expolític, en la qual s'explica en detall els fets ocorreguts.

En transcendir les denúncies anònimes, dimecres Yolanda Díaz va parlar amb Errejón per telèfon per exigir-li explicacions i l'acusat hauria reconegut els comportaments, segons expliquen fonts de Sumar davant de la premsa. "Considerem que aquests comportaments eren intolerables i vistes les implicacions i els fets que reconeixia, no quedava cap altra opció [que la dimissió]", va explicar la responsable de comunicació del partit, Elisabeth Duval. "El nostre compromís contra el masclisme i per una societat feminista és ferm i sense excepcions", va sentenciar Díaz en un tuit.

Si bé, l'ombra de l'encobriment ha estat present perquè almenys una persona del partit d'Errejón, Más Madrid, era coneixedora dels fets denunciats. La diputada en l'Assemblea de Madrid Loreto Arenillas, excap de gabinet d'Errejón, ha estat destituïda del càrrec públic per suposadament haver tingut coneixement d'uns fets denunciats, uns presumptes tocaments indesitjats en una discoteca de Castelló, i haver intervingut amb "mediadora" amb les denunciants per apaivagar-les. Arenillas, per la seva part, ha denunciat "mentides" i que és una "cap de turc per amagar errors" del partit.

 

🟪 Davant qualsevol indici o situació de violència masclista cal trucar al telèfon 900 900 120 i ho pot fer tothom. La línia és gratuïta, confidencial, no deixa rastre i opera les 24 hores cada dia de l'any en diversos idiomes. Ofereix atenció psicològica directa, fa un primer assessorament jurídic i fa derivació, si així se sol·licita, als serveis especialitzats que acompanyen les dones.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!