No al diàleg, no a la negociació i no a donar ni un mínim marge perquè passin les coses. La premsa espanyola condemna avui la reunió bilateral abans que aquesta s'hagi produït i mostra el seu menyspreu al simple fet que el govern de Pedro Sánchez estigui disposat a escoltar el Govern, a parlar d'autodeterminació i de dret a decidir i, encara pitjor, de presos polítics i exiliats.
En un mar de crítiques contra el president espanyol, Pedro Sánchez, els diaris de Madrid maleeixen que el seu govern encara no hagi rebutjat celebrar la reunió amb l'executiu de Quim Torra i carreguen dur contra el PSOE per quedar-se aturat davant de les "exigències" independentistes i, encara més, no frenar el diàleg amb el sobiranisme català.
Justament per tot això, insten el cap de l'executiu estatal a cancel·lar la reunió perquè consideren que si no ho fa i continua parlant amb els membres del Govern, significarà que cedeix a qualsevol cosa reclamada per l'independentisme que, insisteixen, sempre es mou pels marges de la il·legalitat.
Un Sánchez embadalit...
El Español és el que avui ve més carregat de retrets al també líder socialista, a qui li recrimina que es "mantingui impàvid" davant de les "exigències" de l'independentisme i el titllen d'"estaquirot", és a dir, acusen Sánchez d'estar aturat i de no actuar davant el "desafiament separatista".
Segons el seu parer, que es mantingui la trobada al Palau de la Generalitat "dona una idea de fins a quin punt el president Sánchez transigeix amb el separatisme" i, precisament per això, ho comparen amb l'expresident espanyol Mariano Rajoy per "mantenir-se impàvid davant dels atacs i només actuar quan els líders del procés incorrin en la il·legalitat".
Mentrestant, "els nacionalistes li tenen agafada la mesura a un govern espanyol que cada dia que passa té més difícil justificar davant del conjunt dels espanyols la seva condescendència", fet que exemplifiquen amb l'entrada de Torra a la Moncloa amb el llaç groc, com si d'un insult o menyspreu es tractés.
...a qui se li ennuega Catalunya
Però lluny de frenar aquesta situació —i sempre com sostenen els de Pedro J. Ramírez—, el govern del PSOE "torna a posar la galta mentre va debilitant-se en el seu perillós afany de buscar un diàleg impossible amb el separatisme". La solució davant d'aquest "desafiament" la tenen clara i és, senzillament, cancel·lar la reunió amb el Govern de Torra.
Si no és així, "equivaldria a passar per l'adreçador i confirmar a l'independentisme que tot li surt gratis", al mateix temps que demostra que "se li està ennuegant Catalunya igual que li va passar al seu antecessor. I això els espanyols no li perdonaran", sentencia.
Mentrestant, La Razón, que també dedica la seva editorial a criticar dur Sánchez per titllar de "xenòfob" el nou líder del PP, Pablo Casado, i incloure en aquesta definició al de Cs, Albert Rivera, perquè, li recorda, ell mateix va carregar contra Torra per les seves "declaracions racistes i xenòfobes, excloents i antieuropees", però ara es reuneix amb el seu Govern.
El joc de la bilateralitat
I és que, segons el seu parer, haver cedit a celebrar aquesta trobada i "jugar a la bilateralitat", adverteixen, "pot alimentar la realitat secessionista i prolongar aquesta fantasia fins a enllaçar amb la Diada de l'11 de Setembre i les mobilitzacions per commemorar l'1-O i el cop anticonstitucional".
Sánchez, segons la seva opinió, "hauria abans d'embarcar-se en aquesta aventura haver, si no consultat, almenys informat els partits constitucionalistes" perquè, l'avisen, "sense el seu suport, el recorregut de la 'recepta' de la Moncloa per a Catalunya no tindrà gaire recorregut".
La resta de diaris de Madrid no dediquen les seves editorials a aquesta qüestió, però sí algunes de les seves opinions. El Mundo es lamenta que Torra "anteposa la república i l'autodeterminació als problemes reals a l'agenda de la ressuscitada comissió bilateral" i l'ABC retreu a Sánchez que "busqui guanyar temps en el seu pla a Catalunya sense acords concrets".
Aquest, com la resta, es mostra disgustat perquè el PSOE hagi cedit a parlar de presos polítics i "Sánchez hagi estat qui més s'ha deixat pel camí" perquè "mentre que la Generalitat de Catalunya insisteix a parlar de la situació dels presos preventius i d'un referèndum de secessió, la gran aspiració del govern espanyol és que el Govern torni als òrgans de cooperació multilaterals".