Tristesa i decepció. Així es mostra avui la premsa espanyola després de la reunió entre el president espanyol, Pedro Sánchez, i el seu homòleg català, Quim Torra, que va estar marcada més pels gestos que pels resultats, una reunió que no va servir per acabar amb l'independentisme ni de bon tros per "aplacar" el que consideren el repte "més gran de la democràcia".
Sense solucions ni perspectives positives perquè el poble català i els seus dirigents canviïn de rumb ideològic, els grans diaris de Madrid mostren inseguretat amb el canvi de govern a Espanya, ja que, almenys, amb el PP el procés quedava més dilucidat.
Ara, tanmateix, però, Sánchez deixa una porta oberta al Govern en reconèixer que la qüestió independentista és un problema polític perquè, d'aquesta manera i sempre segons l'opinió dels rotatius espanyols, continuarà desafiant l'Estat amb el seu projecte sobiranista per donar via lliure a la "negociació amb colpistes".
Negociar amb colpistes
Sota el títol "Una distensió per a la galeria", El Mundo es lamenta que "el que van fer ahir Sánchez i Torra va ser regalar-se una sessió de distensió mútua que no només no soluciona res, sinó que dóna dubtes molt inquietants per als ciutadans".
Inquietants, segons ells, perquè "ni Sánchez no sembla decidit a plantejar un projecte d'Espanya sòlid i solvent, ni Torra renúncia a la unilateralitat i la desobediència" i és que, de fet, el president no "es va moure un àpex de les posicions més radicals de l'independentisme".
A més, que Sánchez admetés que l'independentisme "és un problema polític" va donar més ales a Torra i és precisament per això que sostenen que "la confessió de Sánchez és tan preocupant". "Suposa una cessió flagrant que alimenta el relat sobiranista", insisteixen.
Tot això va deixar clar que "va ser una escenificació cosmètica que no deixa satisfets ni els constitucionalistes, que assisteixen amb creixent preocupació a les maniobres de Sánchez; ni tampoc als separatistes, els CDR dels quals es van afanyar a demanar la dimissió del president."
El pitjor? A parer seu, Sánchez, per "trair les seves pròpies paraules explorant acords amb qui segueix disposat a trencar la legalitat", motiu pel qual li envien un missatge clar: "Un Estat de dret no dialoga ni negocia amb colpistes" perquè, subratllen, "la ciutadania té dret a saber quin és el preu de sostenir Sánchez a La Moncloa".
L'activista obedient
La Razón comença el seu editorial titllant Torra d'"exemple canònic de l'independentisme més radical i dogmàtic" i d'"obedient activista capaç de no ocupar el despatx de president de la Generalitat perquè creu que li correspon al fugit Puigdemont".
Per als de Francisco Marhuenda "és difícil discernir la mera propaganda dels continguts concrets" ja que Torra va insistir en "autodeterminació, presos polítics, 1-O" i, segons el seu parer, "no té sentit insistir a «parlar de tot» quan el que s'està posant a sobre de la taula és la deslegitimació de l'Estat de Dret, com Torra va fer en defensar l'existència de «presos polítics» i qualificar-la d'«indecència jurídica»".
Arguments en mà, insten el Govern de Torra a "acceptar les regles del joc o persistir en el delicte de saltar-se les lleis, amb les conseqüències ja conegudes".
A més, obren la seva portada amb la paraula "Desglaç", en català, i omplen gairebé totes les seves opinions amb aquesta qüestió que, en paraules de Toni Bolaño, "ahir no va ser el final de res, sinó el principi de tot" perquè "els «indepes» seguiran el seu igual com el Govern d'Espanya".
Ratafia moral
Salvador Sostre, a l'ABC, va un pas més enllà i deixa anar al seu article que "l'independentisme polític viu entre la ratafia intel·lectual i la voluntat d'enganyar el seu públic" i subratlla que la ratafia que va regalar Torra a Sánchez "és el mateix folklore que el quadern de fotos de les càrregues policials de l'1 d'octubre que fa unes setmanes li va regalar al Rei".
Això, segons el seu punt de vista, fa visible "aquesta superioritat moral amb què sempre el catalanisme es vol diferenciar d'Espanya, una superioritat moral que no existeix, i Felip VI hauria d'haver fet una ullada a les fotografies i aprofitar per tornar a felicitar als Cossos i Forces de Seguretat per la seva tasca d'aquell dia".
Mentrestant, el director adjunt del diari citat, Luis Ventoso, sosté que "Sánchez ens humilia" perquè està convençut que "la immensa majoria dels espanyols vam sentir ahir una barreja de neguit, vergonya aliena i enuig en veure al president del nostre país rebent a La Moncloa amb gran afabilitat a un mandatari que portava a la seva solapa el llaç groc".
Ventós es posa al costat del líder de Ciutadans, Albert Rivera, per haver dit que "la legislatura està esgotada" i que "patim el Govern més feble de la història, lliurat a Torra, Urkullu i Bildu," així com per haver recordat "una aclaparadora realitat sempre oblidada: Fa 40 anys que Espanya cedeix davant del nacionalisme i l'únic que s'aconsegueix donant privilegis al separatisme és agreujar la situació, perquè el nacionalisme és insaciable."
Recuperar el diàleg
El País, en una línia més suau i optimista, titulael seu editorial "Un alleujament, molta tasca" i, convençuts que la reunió va ser "positiva" perquè va servir per "recuperar el diàleg", subratllen que "Sánchez i Torra redueixen la tensió per afrontar la qüestió catalana".
Això sí. Adverteixen, i insisteixen, "el dret a separar-se del conjunt no ho contemplen les Constitucions democràtiques avançades, tampoc l'espanyola, i perquè els dirigents presos depenen del poder judicial, no de l'executiu".
Mentrestant, El Español considera que "Sánchez s'enreda al llaç" perquè, subratllen, "ha servit perquè el líder separatista exhibeixi una bateria de maximalismes i impossibles que tanmateix només han cristal·litzat, de moment, en la recuperació de la comissió bilateral entre l'Estat central i la Generalitat".
Això sí. Aplaudeixen el president espanyol per "no haver cedit ni un mil·límetre en el substancial", però adverteixen que "no és menys cert que la trobada ha blanquejat i ha donat carta de normalitat a una situació que no és tal".
A més, afegeixen que el llaç groc de Torra va ser "insultant" per ser "un símbol per a milions de ciutadans amb el qual denuncia que Espanya prohibeix llibertats i no respecta drets civils", cosa que, segons el seu punt de vista, "és una falsedat i Sánchez ho ha consentit en un edifici que és símbol de la nostra Democràcia".