L’Alt Comissionat de les Nacions Unides pels Drets Humans ha fet arribar una carta de rebuig per la persecució política de les autoritats catalanes, amb menció expresa a l’Operació Catalunya, a l’ambaixadora espanyola davant els organismes multilaterals situats a Ginebra, a instàncies del Cercle Català de Negocis i del Cercle Mallorquí de Negocis.
El relator recorda que el Dret Internacional empara l’exercici del dret a la lliure determinació dels pobles “en un entorn lliure d’amenaces i de l’ús de la força”. Així mateix, denuncia la persecució política d’algunes autoritats catalanes per la convocatòria del 9-N i mostra la seva preocupació per la continuïtat d’aquests judicis i la manca de predisposició del govern espanyol per conduir la secessió de Catalunya de forma pacífica i pactada.
Finalment, l’Alt Comissionat de les Nacions Unides pels Drets Humans recorda la importància de l’exercici del dret a l’autodeterminació com a instrument a favor de la prevenció de conflictes i demana explicacions respecte a la posició del govern espanyol, així com per l’anomenada Operació Catalunya.
Aquesta iniciativa s’emmarca en la campanya d’activitats iniciada conjuntament pel Cercle Català de Negocis i el Cercle Mallorquí de Negocis davant dels organismes multilaterals, en favor de la prevalença del dret a l’autodeterminació dels pobles sobre el dret intern dels Estats, la seva inclusió en l’ordenament de la Unió Europea que obliga la seva observança a tots els Estats membres, i la celebració d’un referèndum a Catalunya sota l’empara dels organismes internacionals especialitzats, vinculant i amb les màximes garanties polítiques i jurídiques.
Properes accions
La propera acció imminent del CCN i del CMN en aquest àmbit estarà encaminada a sol·licitar una demanda de mesures de protecció al Comitè de Drets Humans de les Nacions Unides, donat "el greu deteriorament de la qualitat democràtica" de les institucions de l’Estat espanyol, així com "la instrumentalització política" de la Justícia. En ella, sol·liciten que les mesures de protecció incloguin una demanda al secretari general de les Nacions Unides amb la finalitat que exerceixi els seus bons oficis i accepti l’organització d’un referèndum d’autodeterminació a Catalunya sota l’empara de les Nacions Unides i el Dret Internacional.