Posició d'oposició. Així s'ha reafirmat aquest dimarts el PSC després de celebrar una nova reunió extraordinària, aquest cop de l'autoanomenat 'Govern alternatiu'. La direcció socialista al Parlament ha tornat a reivindicar el seu lloc com a primer grup a la cambra, per la qual cosa són la principal força de l'oposició. "I continuarem en aquesta posició de manera crítica però constructiva per sumar en tot allò que sigui possible", ha dit la portaveu del grup parlamentari, Alícia Romero. D'aquesta manera, el partit ha confirmat la seva voluntat de participar en el joc polític des de l'exterior, i de fet ha tancat també la porta a exigir un avançament o presentar una moció de censura (per la qual el PSC tampoc comptaria amb els suports necessaris). "No volem més inestabilitat, ara toca governar", ha advertit la portaveu.

És aquesta una idea que ha repetit en diverses ocasions: la d'apressar el nou executiu d'ERC perquè es posi mans a la feina. "Ara estem per demanar al Govern que governi, que treballi per resoldre els problemes", afegint que el seu grup estarà emetent als moviments dels republicans. Això sí, no s'han estalviat l'oportunitat de posar pressió sobre Aragonès exigint-li resultats ben aviat. "No donarem ni un minut al nou Govern", ha avisat Romero, recordant que Aragonès lidera l'executiu des de fa 500 dies i que no necessita temps per situar-se, sinó que "s'ha de venir plorat de casa". "Proposarem i reclamarem mesures per les famílies i les empreses", ha dit, lamentant que l'anterior Govern de coalició amb Junts va aportar "pocs resultats per millorar la vida dels catalans" i afegint que ara el president es troba en una situació encara "més feble i dèbil" que abans.

Els pressupostos, el primer escull

Una de les principals proves de foc a què s'haurà d'enfrontar el nou Govern de Pere Aragonès és precisament l'obstacle dels pressupostos. Jaume Giró, fins ara conseller d'Economia, és qui els ha treballat durant els darrers mesos, però amb la sortida de Junts de l'executiu cedeix el relleu a Natàlia Mas. Malgrat el contratemps, el PSC assegura que el Govern encara és a temps d'aprovar els comptes de l'any vinent "en temps i forma", però no ha volgut avançar encara la seva posició. Els socialistes continuen allargant la mà a Aragonès per la negociació, si bé fins ara el president l'ha rebutjat taxativament, i també hi ha el dubte de què votarà finalment Junts en relació amb uns comptes que ha treballat principalment el seu conseller. Amb tot, Romero ha assegurat que la pilota és a la teulada d'Aragonès. "Veurem quin és el camí que pren en aquest sentit. És ell qui ha de marcar el camí i nosaltres actuarem en conseqüència".

Sigui com sigui, els socialistes tenen clara quina ha de ser la seva posició: la d'oposició que vol construir una alternativa a l'independentisme. Precisament amb aquesta idea, i després de la reunió extraordinària del grup parlamentari aquest matí, Salvador Illa ha requerit a les principals figures del partit passar a l'acció. El líder socialista ha demanat a tots els consellers del seu 'Govern alternatiu' que en les pròximes setmanes facin 150 trobades amb entitats econòmiques i socials de tot el territori català "per escoltar les inquietuds, les angoixes i les prioritats".