Amb el final de les vacances d'estiu, la política catalana també torna a la feina. I ho fa amb un tema molt calent encara sobre la taula que s'allarga des de la darrera setmana de juliol: la suspensió de Laura Borràs com a presidenta del Parlament. Durant tot l'agost, els partits s'han ocupat de pressionar-la i aconseguir que dimiteixi del seu càrrec per substituir-la i evitar la interinitat de la cambra, però sense èxit. Junts ha deixat clar que no pensa seguir aquest camí. Ara bé, això no ha evitat que aquest dilluns el PSC i els comuns hagin redoblat els seus esforços per fer caure Borràs i rellevar-la. 

La portaveu dels socialistes, Elia Tortolero, ho ha demostrat. Així, ha apostat perquè "els partits que la van votar" forcin la seva marxa. Esquerra Republicana va donar el seu 'sí' a la candidatura de Laura Borràs, mentre que la CUP va abstenir-se. "Nosaltres no la vam votar. Demanem als partits que sí que la van votar resolguin la situació en què es troba la presidència del Parlament", ha defensat. A més, ha volgut situar com a data el 15 de setembre, quan ha dit que comença el nou curs polític a la cambra catalana i volen que la situació aleshores ja sigui "normal" i que el Parlament hagi recuperat el seu prestigi.

Això sí, de moment creu que els socialistes no han d'interferir en el cas, sinó que és ERC qui ha d'arribar a un acord amb Junts, perquè el PSC no vol "treure rèdit polític de tot plegat". En cas d'arribar a mitjans de setembre sense cap resposta sobre la taula, els de Salvador Illa ja començarien a plantejar-se quins mecanismes contempla el reglament del Parlament fer aconseguir rellevar Laura Borràs contra la seva voluntat. A tot això, Tortolero també ha deixat anar una darrera advertència als republicans, recordant que amb Junts com a socis de Govern hi ha "un conflicte crònic" i "picabaralles constants" que s'estan traslladant a la cambra.

 

Els comuns demanen "valentia" a ERC

Anteriorment, ha estat el torn dels comuns. El portaveu de la formació, Joan Mena, veient la negativa de Junts a rellevar Laura Borràs, també s'ha dirigit directament a Esquerra Republicana per intentar que aquests forcin la caiguda de la presidenta dels seus socis de govern. Així, ha demanat a ERC que s'activi i que tingui "valentia política" per resoldre la situació de Borràs, recordant que són precisament els republicans els que tenen "la clau de la solució de Borràs". Per als comuns, si la presidenta suspesa no marxa pel seu propi peu, són els socis qui han de fer que plegui per escollir una nova presidenta de la cambra i evitar una interinitat que, per ara, ostenta la vicepresidenta primera, Alba Vergés.

"Si Borràs no és capaç d'apartar-se i Junts no l'aparta, ERC hauria d'activar-se i donar una solució a aquest serial", ha insistit Mena. Una crida que, de fet, ha anat més enllà de la qüestió concreta de la presidenta de Junts, sinó que ha volgut utilitzar com a mostra que la seva formació no és l'aliat adequat per als republicans. Així, ha opinat que Esquerra hauria de decidir "si vol obrir una nova etapa al Parlament o continuar repetint errors i estar atrapada a les estratègies i batalles amb Junts".

Pressupostos amb PSC i comuns

Pel que fa als pressupostos de l'any vinent, el PSC també s'ha dirigit directament a Pere Aragonès per reclamar que ells hi diguin la seva. Per ara, el president de la Generalitat ha situat la CUP i els comuns com a socis prioritaris, si bé els anticapitalistes s'han mostrat reticents. Amb això en ment, Tortolero ha demanat a Aragonès que no triï uns pressupostos "d'extrems", sinó que sigui un acord amb "el màxim d'amplitud i obert de mires", de manera que també els inclogui a ells. Per la seva banda, Mena s'ha mostrat novament oberts a pactar-los, sempre que siguin "expansius i es negociïn amb els comuns des del principi", per la qual cosa ha desitjat que es reprenguin aquest setembre les reunions després dels primers contactes abans de l'agost.