Llei, sí; decret, no. El PSC ha fet efectiu aquest dimecres el seu 'no' a la mesura impulsada pel Govern de la Generalitat que pretén donar seguiment a la llei sobre el català a l'escola aprovada fa unes setmanes al Parlament. Si en aquella ocasió els socialistes es van sumar a ERC, Junts i els comuns, ara se n'han desmarcat. I és que la diputada Esther Niubó ha deixat clar que el seu grup no està del tot satisfet que ara no hagi pogut dir la seva sobre el text final. Si a la llei se situava el castellà com a llengua d'aprenentatge, en aquesta ocasió es marca distàncies amb aquesta valoració. No només això, sinó que el decret també es planta en contra dels percentatges amb contundència, condemnant així el 25% de castellà que va imposar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

"S'havia de dir que no seran aplicables els percentatges?", ha qüestionat en la seva intervenció al ple del Parlament. "És un desafiament innecessari al TSJC, que en lloc de pacificar, alimenta el conflicte i no soluciona res". Amb aquestes paraules, la socialista ha reafirmat, un cop més, la defensa del seu partit a la sentència del 25%. La seva crítica també ha anat més enllà, recordant que, mentre que el Govern rebutja els percentatges a les escoles, la Conselleria d'Universitats aposta perquè un mínim del 80% de la docència als graus d'educació superior siguin en català. "Un 25% no, però un 80% sí. Els està quedant un país molt petit i una universitat molt poc internacionalitzada", ha reblat. El mateix argument, de fet, que després han copiat des de Vox i des del Partit Popular.

D'altra banda, Niubó també ha criticat que la nova mesura no doni continuïtat a la llei aprovada fa unes setmanes. "Esperàvem que el decret mantingués l'esperit de l'acord, però no ho fa: trenca l'acord a què es va arribar", i ha lamentat que després de mesos de feina no s'hagi tingut en compte el grup socialista en aquesta ocasió. I multitud de crítiques en altres direccions: que el decret s'ha fet "a correcuita", que "s'obvien les terceres i quartes llengües" i que el castellà queda relegat a un segon terme. "Tant els costa mencionar el castellà? Quin valor tenen per vostès els acords que firmem?", ha preguntat. Sense resposta.

 

El contingut del decret del català

El decret es va aprovar el passat 30 de maig en una reunió extraordinària del Consell Executiu, el mateix dia que acabava el termini imposat pel TSJC per acatar la sentència. El nou marc normatiu subratlla la “inaplicació de paràmetres numèrics, proporcions o percentatges” sobre l’ús de la llengua i deixa clar que és el departament d’Educació qui assumeix la responsabilitat del projecte lingüístic de cada centre. A diferència de la llei del Parlament que també va comptar amb el suport i implicació del PSC, el decret només ha rebut el suport dels dos partits del Govern i dels comuns.