El PSOE reacciona als ja més de 20 casos de càrrecs públics que s'han administrat la vacuna contra la Covid, saltant-se el protocol dissenyat per les autoritats i demana la dimissió d'aquells. Segons ha expressat el partit en un comunicat, "després de conèixer-se un nou cas d'un càrrec públic del PSOE, concretament l'alcalde Rogelio Garcés, primer edil de la localitat aragonesa d'Asín, la direcció del Partit Socialista Obrer Espanyol demana la dimissió dels càrrecs públics del partit que incompleixin el protocol de vacunació contra la Covid".
El PSOE demana la dimissió dels seus càrrecs públics que incompleixin el protocol de vacunació contra el #COVID19.
— PSOE (@PSOE) January 22, 2021
S'ha de donar exemple i no avergonyir unes sigles amb més de 140 anys que sempre han defensat el bé comú per sobre d'interessos individuales.https://t.co/1ySQgZf8l0
El Partit Socialista insta amb aquesta decisió a posar fi a les "actituds insolidàries" i a "donar exemple i no avergonyir unes sigles amb més 140 anys d'història, que sempre han defensat el bé comú per sobre d'interessos individuals". El comunicat acaba amb un agraïment a l'"enorme servei públic durant aquests mesos, especialment als sanitaris".
Pluja d'escàndols
La reacció de l'Executiu ve després de l'escàndol de la vacunació de càrrecs militars i més d'una vintena amb les primeres dosis. Almenys dos consellers autonòmics - a Múrcia i Ceuta, ambdós del PP -,11 alcaldes - set del PSOE, dos del PP, un de JxCat i un altre de CDEI - i set regidors - tres del PP, tres del PSOE i un altre de JxCat -, a més de dos directors d'Hospital al País Basc, ambdós del PNB, els que s'han vacunat malgrat no pertànyer al primer grup de vacunació.
El Ministeri de Sanitat va establir que els primers que rebrien les vacunes contra la Covid-19 serien els residents dels centres de majors i personal sanitari i sociosanitari. Aquests ciutadans van començar el passat 27 de desembre a vacunar-se amb les primeres dosis de la vacuna de Pfizer, i en els últims dies s'ha incorporat també la vacuna de Moderna.
Els càrrecs polítics que van decidir administrar-se la primera dosi de la vacuna sense correspondre-li han al·legat en molts casos que se l'injectaven perquè sobraven dosis. A més, el conseller de Sanitat de Ceuta, Javier Guerrero, va justificar aquest fet perquè si no se la posava ell, tampoc no la hi injectaven els seus tècnics. "No m'agraden les vacunes", afegia.
Aquest conseller de Sanitat encara no ha dimitit, però sí que ho va fer el seu homònim en el Govern de Múrcia, Manuel Villegas, també del PP, que va decidir presentar la seva renúncia per injectar-se tant ell com alts càrrecs de la Conselleria la vacuna contra la Covid-19. Això sí, Villegas va renunciar al seu càrrec dimecres a la tarda després d'haver descartat dimitir al matí.
Polítics vacunats per Comunitats
El País Valencià és la comunitat que més polítics té ja amb la primera dosi de la vacuna contra la Covid-19 injectada. En total, sis càrrecs polítics han rebut aquesta vacuna: l'alcalde del Verger (PSOE); l'alcaldessa d'Els Poblets, Carolina Vives (PSOE); el primer edil de Rafelbunyol (València), Fran López (PSOE); el regidor de Sanitat d'Oriola (Alacant), José Galiano (PP); l'alcalde de La Nucía (Alacant), Bernabé Cano --que al seu torn és diputat provincial-- i el regidor de Sanitat de la localitat, Manuel Alcalá, ambdós del PP.
Per la seva part, Andalusia té tres alcaldes i un regidor que ja s'han vacunat. Aquests són els primers edils de Torrecampo (Còrdova), Francisca Alamillo (PSOE); Alcaracejos (Còrdova), José Luis Cabrera (PSOE); La Grava, Jesús Fernández, de Ciutadans Demòcrates i Independents (CDEI) i la regidora de Salut de Bonares (Huelva), Dolores del Rocío Galán (PSOE).
Seguit va la Regió de Múrcia, amb tres: el ja exconseller de Sanitat, Manuel Villegas, a més del regidor de l'ajuntament de Múrcia, el responsable de Salut i Esports de l'Ajuntament de Múrcia, Felipe Coello (PP), i l'alcaldessa de Molina de Segura (Múrcia), Esther Clavero (PSOE).
Catalunya té dos polítics vacunats: l'alcalde de Riudoms, a Tarragona, Sergi Pedret, i un regidor del mateix municipi, ambdós de JxCAT. A més, al País Basc els directors d'Hospital de Basurto i Santa Marina, del PNB, han dimitit per vacunar-se.
Per la seva part, Astúries té una regidora vacunada en el municipi de Castrillón, Carmen Piedralba (PSOE). També n'hi ha un a Extremadura, un regidor 'socialista' a Plasencia (Càceres); un altre a Castella i Lleó, l'alcalde de Villavicencio dels Caballeros (Valladolid), Alberto de Paz (PSOE). Aragó compta amb el primer edil de Luesia (Saragossa), Jaime Lacosta, del PP, ja vacunat.
Segona dosi?
Després de l'increment de casos de càrrecs que s'han vacunat malgrat no pertànyer al primer grup de vacunació, Ximo Puig, president de la Comunitat Valenciana, regió on més polítics han rebut la primera dosi, ha plantejat el debat que aquestes persones no rebin la segona dosi.
"Ho dic amb total contundència", assegurava el president valencià, que xifrava en 200 les persones que haurien rebut a la Comunitat Valenciana la primera dosi de la vacuna malgrat no ser grups de risc.