El president Carles Puigdemont ha carregat aquest diumenge contra els "hidalgos" espanyols que, ironitza, han convertit el fet de fer política "en un duel per una qüestió d'honor". En el marc de l'inici de les negociacions amb el PSOE a Ginebra i la dreta posant el crit al cel en veure una "humiliació" —paraules de Feijóo aquest mateix diumenge— i exigint "transparència" per saber què es parla, el líder de Junts ha criticat a través d'un missatge a la xarxa social 'X' (Twitter) l'"atavisme molt arrelat en la cultura espanyola", i que en aquest marc mental només hi hagi dues alternatives: "orgull o humiliació", de forma que "el pacte no té el prestigi social que lamentablement té la testosterona dels qui prometen vessar la sang per salvar la pàtria". 

En aquest sentit, Puigdemont lamenta que associïn pactar "amb l'adversari —o l'enemic— a un acte de feblesa o de covardia, o de traïció". "En lloc d'aquest orgull [...] a mi em commou més l'èpica desinflamada de la Pau i Treva de Déu que el mestre Pau Casals va evocar en el seu memorable discurs a les Nacions Unides o la més prosaica del Sindicat Remença que va recollir el Memory of the World de la UNESCO, què voleu que us digui", ha apuntat l'expresident de la Generalitat i líder de facto de Junts. 

Negociació Junts-PSOE a Ginebra: la dreta espanyola posa el crit al cel

Les paraules de Carles Puigdemont s'han de contextualitzar en el marc de les negociacions entre Junts i el PSOE, acordades en el pacte d'investidura de Pedro Sánchez. La primera reunió de les quals es va celebrar aquest dissabte a Ginebra, Suïssa, amb la presència del mateix Puigdemont, Míriam Nogueras i Jordi Turull per la part de Junts i de José Luis Rodríguez Zapatero, Santos Cerdán i Juan Francisco Serrano per part del PSOE. També amb la presència del coordinador de l'organisme de verificació dels acords entre les parts, el diplomàtic salvadorenc Francisco Galindo Vélez. Una reunió que ha estat durament criticada per la dreta espanyola, que ha exigit saber de què s'ha parlat i quina influència poden tenir les negociacions amb l'independentisme català en el futur polític i territorial d'Espanya. Aquest diumenge al matí, a més, el PP ha celebrat un nou acte massiu a Madrid contra l'amnistia i els pactes amb l'independentisme, en el qual Feijóo ha valorat com a "humiliant" que "un expert en guerrilles llatinoamericanes ens digui com tractar Catalunya".

També n'hi ha per a l'emèrit

A més, Puigdemont també ha volgut llançar un dard contra el rei emèrit, Joan Carles I, tot i que sense mencionar-lo explícitament: "No els he vist mai gens preocupats per l'honor d'Espanya cada vegada que el seu anterior cap d'Estat anava a Suïssa", ha afirmat, tot just apuntant als escàndols de corrupció econòmica de l'emèrit; "i mira que van tenir oportunitats de dir-ne alguna cosa, de perseguir-lo a veure amb qui es reunia, de què parlaven i d'exigir transparència. O de preguntar als ministres de jornada si en sabien alguna cosa", afegeix.