El president a l'exili Carles Puigdemont ha denunciat en un missatge a X, antic Twitter, les "pressions indecents" que alguns mitjans de comunicació estan exercint per fer que el candidat del PSC, Salvador Illa, sigui president de la Generalitat. De fet, Puigdemont es refereix a Illa com "el candidat de l'Espanya del 155". "Distorsionen notícies i s’inventen suposades jugades mestres per tal de crear una guerra de nervis entre Esquerra Republicana i Junts per Catalunya i així aplanar el camí al candidat del règim", apunta Puigdemont sobre aquesta sèrie de mitjans que denuncia.

Carles Puigdemont fa befa de "la gent de dretes que vol un govern que només seria possible amb els comuns" i assegura que són la mateixa gent que hi havia "rere l'operació Manuel Valls". El dirigent independentista es refereix a quan després de les eleccions municipals del 2019, els comuns, amb Ada Colau com a candidata a l'Ajuntament de Barcelona, van acceptar el suport de Manuel Valls per obtenir l'alcaldia. Precisament, a aquesta gent Puigdemont els descriu com "els responsables de la decadència de Barcelona".

"El grup de colpistes togats"

El president a l'exili repta aquests mitjans que critica a "tenir el mateix afany i coratge per parlar a fons del veritable problema: el grup de colpistes togats (i alguns que no porten toga) que han decidit que una llei d’amnistia no ha d’amnistiar". Es refereix a tots els jutges i alts càrrecs polítics que lluiten per posar traves a l'aplicació de la llei d'amnistia. Finalment, sentencia: "Aquest fet sí que és un element distorsionador de totes les estratègies, a més de ser, per damunt de tot, un desafiament a l’autoritat del Congrés espanyol. Però em temo que el seu coratge no arriba a tant".

Ara per ara, hi ha molt secretisme al voltant de la investidura del proper president de la Generalitat, i qui s'hi ha pronunciat a les darreres hores és la secretària general d'ERC, Marta Rovira, que ho ha fet amb una advertència. La dirigent va reclamar al PSC que s'arribi a un preacord "a finals de juliol" sobre la investidura del primer secretari socialista, Salvador Illa, i les condicions que els republicans posen per facilitar-la. Si no és així, va advertir aquest dilluns, el que faran és "aixecar-se de la taula de negociació". Rovira va avisar que no permetran una "negociació d'últim minut" i que se'ls responsabilitzi d'una eventual repetició electoral, i va assegurar que convidaran el PSC a pactar amb Junts o bé amb el PP i Vox si no arriben a un acord amb ERC. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!