El candidat de Junts per Catalunya a la presidència de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha tornat a carregar contra el PSOE i el PSC pel dèficit d'inversions de l'Estat a Catalunya. Aquest dimarts Junts va donar el seu primer cop a Pedro Sánchez i va votar en contra de la senda de dèficit i frenava així el primer pas per aprovar els pressupostos del 2025. En una publicació al seu compte de X, Puigdemont ha ironitzat amb el paper dels socialistes i ha afirmat "deuen pensar que la propaganda contra la independència ho ha aguantat tot. Però els catalans que voten i volen Espanya han de saber que per al Govern espanyol ells, els seus fills i els fills dels seus fills sempre valdran la meitat del que valdran els de Madrid i tota la seva descendència". I ha advertit que "no és l’independentisme el que bloqueja Catalunya, és el dependentisme". El líder de Junts ha preguntat al PSC, i en concret, al candidat socialista a la presidència, Salvador Illa, quina opinió té sobre aquesta situació "els pensen explicar als seus votants que per al seu partit, un ciutadà de l’Hospitalet, de Cornellà, de Reus, de Tarragona, de Girona, de Lleida, de Gavà, de Figueres… val la meitat que un votant del PP de Madrid? De debò que poden explicar-ho sense passar vergonya?". 

Defensa dels interessos dels catalans

Carles Puigdemont ha criticat contra l'actuació dels membres del PSC al Consell de Ministres, i els hi pregunta "quins interessos defensen? A la vista d’aquestes xifres, els interessos dels catalans segur que no". En aquest sentit, ha denunciat que "no només incompleixen amb allò que s’ha aprovat gastar cada any a Catalunya sinó que a Madrid li injecten molt més del que tenien previst de gastar-hi. Aquesta és la “normalitat” i “l’estabilitat” que volen els partits que defensen la dependència". Ha advertit que davant d'aquesta situació i "mentre tinguem capacitat de decidir sobre la política econòmica i les inversions de l’Estat, la farem servir per defensar els interessos de TOTS els catalans". Per concloure, ha afegit que "tots, absolutament tots els catalans mereixen respecte per part de l’Estat i no que cada any els esquilin des de Madrid pensant, com deia al principi, que la propaganda contra la independència ho aguanta tot".

La postura de Junts

Junts per Catalunya ha votat en contra dels objectius d'estabilitat pressupostària que presentava el govern espanyol. "Ens trobem davant d'un govern que no vol entendre que no té majoria absoluta a l'hemicicle i que necessita altres grups, en aquest cas, dels set vots de Junts per tirar endavant les seves iniciatives. Mentre no canviï el dèficit d'execució dels pressupostos que tant perjudica Catalunya el govern espanyol no pot comptar amb els vots de Junts per la tramitació dels PGE 2025. Avui votarem en contra als objectius", va afirmar dimarts el diputat de Junts, Josep Maria Cruset, des del pati de la cambra baixa. El motiu dels independentistes per votar en contra va ser el de sempre: el dèficit en execució pressupostària que pateixen els catalans, i el greuge comparatiu que suposa col·locar les dades de Catalunya al costat de les de Madrid; un 45% d’execució del pressupostat per als primers, i un 212% per als segons.

Les dades que tenen a la seva disposició sobre l'any 2023 mostren que només s'ha executat "només" un 45% del que es pressuposta. Segons Junts, aquesta xifra contrasta amb els percentatges de comunitats com Madrid (212%), Múrcia (218%) o Castella la Manxa (115%). "Si mirem la totalitat, Catalunya queda al percentatge més baix de tot l'Estat", va lamentar Cruset abans de recordar que els catalans són els que més aporten al pressupost espanyol. En la mateixa línia, es va manifestar Puigdemont, que va titllar d'"immoral" que l'execució pressupostària a Madrid quintupliqui la de Catalunya.  

 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!