L'arxivament del cas de Tsunami Democràtic per terrorisme per part del jutge García-Castellón aquest dilluns està marcant l'actualitat política. La decisió ha arribat després que la Sala Penal hagi invalidat totes les diligències que havia fet des del 30 de juliol del 2021 per un defecte de forma. Carles Puigdemont ha celebrat que tanta gent “acusada perseguida injustament en una causa delirant” puguin recuperar la seva vida. “Una alegria sense matisos”, ha afegit. Amb tot, en una llarga publicació a X ha fet una anàlisi sobre la decisió de García-Castellón. En primer lloc, Puigdemont ha titllat de “sorprenent” que un jutge “de l'experiència i la mala llet” de García-Castellón hagi comès “un error tan estúpid”. I en aquest sentit, s'ha preguntat com ha pogut badar tant en una causa amb la qual pretenia “coronar una llarga vida al servei de l'Estat”. 

Puigdemont posa en dubte aquest presumpte error i ha assegurat que “era conegut des de fa temps” i encara i així hi han continuat. Pel líder de Junts per Catalunya no hi ha dubtes “era i és un cas de lawfare de manual” i ha advertit que l'acusació de terrorisme “era delirant”, però no els ha importat “i menys si eren ells els qui tenien el ressort per poder-ho descarrilar quan els convingués”. Segons Puigdemont han aconseguit complir els seus propòsits i quan la causa ja no tenia més recorregut “i estava condemnada al fracàs l'han llançada a la paperera. Ells. No la llei d'amnistia”. A més, ha denunciat que el principal objectiu de la justícia era “empastifar durant anys, intimidar persones clau, embrutar la narrativa sobre l'independentisme i tots nosaltres”. En aquest sentit, ha apuntat que el moviment fascinava “per la seva capacitat de mobilització i civisme”, però que en el discurs interessava “passar al moviment que feia por. I sobre la por es pot fer política, com bé demostra la ultradreta a la qual pertany La Toga Nostra”. 

“Suposat error formal”

El candidat de Junts a la presidència de la Generalitat ha reconegut l'alegria pels beneficiats per l'arxivament de la causa, però ha lamentat que l'atac a la reputació dels encausats i el patiment que ha provocat “no el reverteix ningú”. Amb tot, ha advertit que aquesta situació es pot tornar a repetir. “Perquè el suposat error formal no els dissuadeix de continuar empastifant i mantenint les sospites sobre les quals han estat construint aquesta causa”, ha apuntat. Puigdemont ha reiterat que Espanya “no és un estat de dret” perquè segons denuncia hi ha jutges que fa anys que instrueixen una causa “il·legalment (sabent-ho, per cert), que decideixen no aplicar una llei del Parlament perquè no els agrada i que omplen les seves resolucions judicials amb un munt de consideracions (i desconsideracions) polítiques”. 

Així doncs, ha assegurat que Espanya no és “democràcia europea” on hi hauria d'haver separació de poders i la justícia hauria de ser políticament imparcial, ja que la inseguretat jurídica i la imprevisibilitat en l'aplicació de normes que “són ben clares són pròpies d'altres règims". Fins i tot si al davant hi té els qui considera “enemics de la pàtria”. I ha conclòs que “en un estat de dret, la justícia no pot ser patriòtica”. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!