Mariano Rajoy enceta aquest dimarts el periple cap a una altra investidura fallida a Espanya on reproduirà cadascun dels passos que va criticar fa sis mesos a Pedro Sánchez. Els 170 vots afirmatius resultants del pacte amb Ciutadans –sumats a Coalició Canària– no serviran tampoc aquesta vegada per sortir dels 309 dies de govern en funcions. Rajoy seguirà intentant-ho amb els socialistes a partir de divendres al·legant que no li queda alternativa. I a Ferraz, s’obriran llavors les aigües entre els qui volen que Sánchez intenti un govern alternatiu i els qui esperen que el partit es replantegi el 'no' al PP.
Rajoy viurà el seu malson polític quan a les 16h comparegui al Congrés per rebre els 180 ‘no’ com a candidat a la investidura. El gallec ha maniobrat tot aquest temps per esquivar el fracàs que li va permetre vantar-se del “vodevil de Sánchez" quan aquest va ser tombat en el debat dels dies 2, 3 i 5 de març. Primer, va forçar la Constitució acceptant parcialment l’encàrrec del Rei amb la idea de fer-se enrere si l’escenari no li era favorable. Segon, a La Moncloa van anar per totes amb C's per fer-se amb 169 diputats i pressionar els socialistes a l'abstenció. I tercer, van advertir-los dels perills que no s’arribés a temps per aprovar els pressupostos.
Cap d'aquestes estratègies impediran que Ferraz faci passar pel seu mateix escarni a Rajoy. "El PSOE no es doblega davant xantatges", afirmava el secretari general sobre la data de les terceres eleccions. És a dir, que si en 54 dies a partir d'aquesta jornada cap candidat supera la majoria absoluta en la primera votació –o la simple en la segona– els comicis serien el dia de Nadal. Al PP encara li manquen 11 abstencions o 6 vots afirmatius, motiu pel qual els socialistes veuran perllongada la pressió durant el debat per part d'Albert Rivera, qui els demanarà que no bloquegin el pacte amb els populars.
Si és que la situació ha de portar a uns nous comicis, Rajoy tindrà l'oportunitat de fer un discurs que copsi l'atenció mediàtica. El format triat per la presidenta del Congrés, Ana Pastor, és el mateix que en el seu moment havia escollit l'expresident Patxi López per a Sánchez. Aleshores va ser criticat pels populars perquè la intervenció del candidat té lloc aquest dimarts en solitari sense temps definit "per al seu màxim lluïment", com es van queixar a Gènova al març. El gallec fa dies treballa sobre el text que pronunciarà, fins i tot abans de rebre l'encàrrec del monarca.
Els socialistes i la resta de grups tindran temps de rèplica al president interí dimecres 31 d'agost, de major a menor representació i en el temps de 30 minuts. Tancarà la sessió el PP i Rajoy podrà intervenir quan ho desitgi. Els grups tindran 10 minuts per respondre, tant si el popular fa la resposta individual o col·lectiva. La votació es farà al tancament de la sessió i es repetirà 48 hores més tard, divendres dia 2 de setembre. Finalment, el president exposarà el programa en 10 minuts i la rèplica serà de 5 per part de la cambra.
El PSOE: alternativa o abstenció
A partir de les eleccions basques i gallegues –25 de setembre– Rajoy tornarà a intentar ser investit. Sánchez només convocarà un comitè federal per repensar-se el sentit del vot si es produeixen canvis en l'escenari. Els socialistes faran evident aleshores la discussió en subterfugi que mantenen sobre si liderar l'alternativa als populars o deixar-los passar. El diputat Odón Elorza s'ha mostrat aquest dimarts partidari d'intentar un govern d'esquerres, mentre que José Maria Barreda creu que no es pot mantenir el "tancament" a Rajoy molt més temps.
Intentar-ho després de fracassar al Congrés és la principal diferència que mantindria la investidura fallida de Rajoy amb la de Sánchez, qui no ho va voler intentar més vegades després de ser tombat pel parlament espanyol. Ningú garanteix que el popular se n'hagi d'acabar sortint, mentre el socialista es manté ambigu sobre el camí que pensa prendre.