La secretària general d'ERC, Marta Rovira, alerta al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que ERC no li agafarà el telèfon si pacta els pressupostos de l'Estat espanyol amb el PDeCAT o Cs.

"Pedro Sánchez que faci el que vulgui, però si vas a buscar partits que fan polítiques neoliberals o de dretes com Cs o PDeCAT, no agafarem el telèfon" per pactar els pressupostos, ha dit Rovira en una entrevista a RAC1. Minuts abans, Sánchez havia comparegut a televisió espanyola, en què ha indicat que espera poder obtenir els quatre vots favorables del PDeCAT per aprovar els comptes estatals. La coalició Junts per Catalunya (JxCAT) té un total de 8 vots, dels quals 4 són del PDeCAT i l'altra meitat han emigrat cap a la recent formació creada per Carles Puigdemont, que també es diu JxCAT. 

pedro sanchez efe

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez

Polítiques d'esquerra

Sánchez ha mantingut reunions amb pràcticament totes les forces polítiques, excepte Vox, per buscar suports en els pressupostos estatals. "Seran uns pressupostos progressistes però també de país”, amb acords transversals, ha assegurat Sánchez en l'entrevista a l'ens públic. És en aquest context que Rovira li ha exigit en una entrevista a RAC1 que "no s'esmerci a fer polítiques de dretes".  

A més, la republicana li ha recordat al president que encara s'ha de desplegar l'acord d'investidura que va assolir amb ERC. "No ha fet res: no s'ha desjudicialitzat la política", ha destacat Rovira.

Un dels punts de l'acord és instaurar una taula de diàleg per resoldre el conflicte català. Aquesta ha quedat interrompuda per la pandèmia, però Sánchez ha anunciat avui que preveu reactivar el diàleg “els pròxims dies” i que, per això, aquesta setmana parlarà amb el president de la Generalitat, Quim Torra.  

D'altra banda, el 17 de setembre Torra haurà de comparèixer davant el Tribunal Suprem, que el podria inhabilitar perquè va desobeir la Junta Central Electoral (JCE), que li va demanar que retirés dels edificis de la Generalitat els llaços grocs que hi havia penjats mentre durés la campanya electoral de les eleccions del maig del 2019. Per això, podria ser condemnat per inhabilitació i, per tant, deixaria d'ocupar el càrrec.

En aquest sentit, Rovira ha estat molt crítica tant davant la possibilitat que el Tribunal Suprem fixi la data de les pròximes eleccions de Catalunya com que algú estigui aprofitant la Generalitat per fer "electoralisme per esgarrapar quatre vots".

Davant en un hipotètic cas que ERC guanyés les eleccions catalanes, Rovira ha emfatitzat per activa i per passiva que no reeditaran un tripartit amb el PSC i que tampoc utilitzaran els seus vots per governar. "Si el PSC vota des de fora el Govern és perquè haurà abraçat la República", ha manifestat. Segons Rovira, ERC només contempla segellar acords amb aquelles formacions amb els mateixos valors independentistes, com la CUP o JxCAT. 

Llibre de Puigdemont

En un altre context, el pròxim dijous es publicarà un dietari del president Carles Puigdemont que va escriure els dies que va estar a la presó de Neumünster. En un avançament del llibre que ha sortit avui a la llum, Puigdemont titlla de "perversa" l'actitud d'ERC.

"No és el moment de retrets", ha destacat avui Rovira. La republicana acaba de publicar un llibre a quatre mans amb Oriol Junqueras que vol ser una anàlisi de l'1-O i els dies posteriors per veure quines van ser les debilitats per tal d'enfortir-les i crear una estratègia de futur. "Estem cansats dels retrets. Nosaltres hi donem una lectura positiva", ha destacat Rovira.

Tal com es defensa en el llibre, un dels punts clau per assolir aquest repte és eixamplar la base de l'independentisme. "Els retrets no aporten, no sumen. El que hem de fer és ser-ne més", ha apuntat.