Aquest dilluns, 2 de setembre, ha començat, com en altres indrets del món, el curs escolar a Ucraïna. I ho ha fet amb nous bombardejos russos amb tota mena de míssils, també nord-coreans, segons ha denunciat el govern de Volodímir Zelenski.  El ministre d'Exteriors, Dmitro Kuleba, ha condemnat l'atac rus aquesta matinada de dilluns: “Aquesta nit, els nens ucraïnesos en edat escolar i els seus pares dormien tranquil·lament a casa abans del començament de l'any escolar. Rússia ha llançat 35 míssils i 23 drons, quan la gent dormia”, ha denunciat a través de les xarxes socials.

"Lluitar amb les mans lligades" 

Kuleba, com a cap de la diplomàcia ucraïnesa, ha destacat l'origen de part d'aquests míssils: "Alguns dels que s'han llançat contra civils ucraïnesos aquesta matinada eren KN-23 de Corea del Nord”. “Els règims de Pyongyang i Moscou no tenen restriccions als seus atacs de llarg abast contra qualsevol lloc d'Ucraïna. Tot i això, quan ens defensem contra aquestes dues maquinàries de guerra bàrbara, Ucraïna està obligada a lluitar amb les mans lligades a l'esquena”, ha afegit. Amb aquestes paraules, Kuleba es refereix a la prohibició, per part dels principals aliats d'Ucraïna, de l'ús de l'armament de llarg abast que envien Kíiv contra objectius situats dins de Rússia. “No és un absurd?”, es pregunta el ministre sobre aquesta limitació per por a  una possible reacció per part de Rússia.

Després dels atacs letals russos contra Járkiv altres ciutats ucraïneses en els últims dies, Kíiv ha intensificat els seus esforços diplomàtics perquè els Estats Units, el Regne Unit, Alemanya i França aixequin aquesta restricció. Ucraïna argumenta que l'ús de míssils de precisió de llarg abast occidentals contra bases aèries i altres objectius russos us permetria neutralitzar en origen molts dels atacs de l'aviació russa. 

Putin treu pit 

Per la seva part Vladímir Putin, ha destacat aquest dilluns que l'avenç de l'exèrcit rus al Donbàs es mesura en quilòmetres quadrats diaris, ofensiva que Ucraïna no ha pogut frenar amb la seva incursió fronterera a la regió de Kursk. "Feia molt de temps que no vèiem aquest ritme d'avenç. Les forces russes ja no conquisten 200-300 metres de territori, sinó quilòmetres quadrats" diaris, ha dit Putin en una reunió amb estudiants a la república budista de Tuvà, fronterera amb Mongòlia.

Ha assegurat que el principal objectiu de Kíiv a l'hora de llançar el 6 d'agost la seva ofensiva a Kursk era "frenar" l'avenç rus al Donbàs. "No ho han aconseguit", ha subratllat. Putin ha acusat les autoritats ucraïneses d'efectuar la provocació de Kursk i intentar fer el mateix a la veïna Belgorod perquè no volen parar la guerra, ja que això significaria convocar eleccions presidencials.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!