L'endemà que els nous consellers del Govern hagin pres possessió, l'executiu de Pere Aragonès celebra aquest dimecres 12 d'octubre, la seva segona reunió, fet que ha menystingut el líder del PSC, Salvador Illa. El primer secretari dels socialistes catalans ha lamentat que el nou Govern hagi decidit celebrar una reunió de treball el Dia de la Hispanitat: "Em sembla ridícul". "Volen assenyalar permanentment que es desmarquen del dia i d'un sentiment que també és molt ampli a Catalunya com és el de celebrar pertànyer a Espanya", ha subratllat Salvador Illa, en una entrevista a Onda Cero. Tot i ridiculitzar que avui es reuneixi el Consell Executiu, ha admès, això sí, que el Govern té molta feina per fer.

Salvador Illa ha advertit el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que serà una greu irresponsabilitat que no hi hagi comptes l'1 de gener del 2023, tal com va indicar el cap de l'executiu català aquest dimarts, un cop constituït el nou Govern. El primer secretari del PSC ha recordat que tant ells com els comuns s'han ofert per seure a negociar els pressupostos "És la seva responsabilitat, com que no hi seran? Ha tingut el meu oferiment i el d'altres grups parlamentaris, com ho despatxa així?", s'ha preguntat.

Amb tots, els socialistes no aventuren quin paper jugaran en la negociació pressupostària. Així, Salvador Illa ha explicat que estan a l'espera de la compareixença de Pere Aragonès dimecres que ve al Parlament per explicar els canvis al Govern per saber "que pensa fer i com ho farà". Tampoc ha volgut avançar que faria el seu partit en cas que, hipotèticament, hi hagués una moció de confiança, iniciativa que només pot impulsar el president de la Generalitat.

Càrrega contra Oriol Junqueras

Salvador Illa ha insistit que no té "gens d'interès a sostenir un Govern que és el més feble que ha tingut Catalunya en els últims anys" i ha carregat contra el president d'ERC, Oriol Junqueras, pel seu veto a pactar amb els socialistes catalans. El líder del PSC ha titllat la postura de Junqueras de "juguesques" que han derivat en "una falta de responsabilitat molt greu", com és no tenir pressupostos aprovats l'1 de gener. Illa ha recordat que Aragonès va ser investit amb 74 vots i ara, amb la marxa de Junts per Catalunya, "s'ha quedat amb els del seu grup parlamentari" i li ha retret que rebutgi el suport del primer grup de la cambra. "O estan desfullant la margarida o estan malgastant un temps col·lectiu que no els pertany a ells", ha indicat.