Nou revés a l’estratègia de Vox i a la seva obcecació a judicialitzar la política. El partit d’extrema dreta va presentar fa quatre mesos una querella contra la Mesa del Congrés dels Diputats per haver tramitat la llei d’amnistia i ara el Tribunal Suprem la deixa en paper mullat. La Sala Penal l’ha inadmès a tràmit i l’ha arxivat perquè considera que els fets no són constitutius del delicte de prevaricació. La querella anava dirigida contra els cinc membres de l’òrgan de govern de la cambra baixa que van votar a favor de l’admissió a tràmit de la proposició de llei: Francina Armengol (la presidenta), Alfonso Gómez de Celis (el vicepresident primer), Esther Gil de Reboleño (la vicepresidenta tercera), Gerardo Pisarello (el secretari primer) i Isaura Leal (la secretària segona).

A la seva interlocutòria, el Suprem recorda que, ara com ara, l’amnistia “es troba en tràmit parlamentari, no ha estat aprovada i no consta que cap òrgan constitucional s’hagi pronunciat sobre la seva inconstitucionalitat” i, per aquest motiu, considera que no ha “d’entrar en l’anàlisi de les al·legacions de la querella directament dirigides a valorar la possible inconstitucionalitat de la proposició de llei o eventuals conseqüències polítiques”. “La jurisdicció penal no té per funció pronunciar-se a priori sobre la constitucionalitat de les normes, no hi ha al nostre ordenament un control preventiu generalitzat sobre la constitucionalitat de les normes que estan en tramitació”, conclou. El ple que haurà de segellar definitivament l’amnistia se celebrarà el pròxim dijous 30 de maig a partir de les nou del matí.

Quin és el principal argument del Suprem? L’Alt Tribunal sosté que la Mesa va exercir la seva funció de qualificar les iniciatives legislatives i esgrimeix que només pot inadmetre propostes o proposicions a causa de la suposada inconstitucionalitat “amb caràcter excepcional” i si la contradicció a Dret o inconstitucionalitat són “palmàries i evidents”. Tanmateix, en el cas de l’amnistia, assenyala que, quan es va votar la seva admissió, “no hi havia cap òrgan que, tenint-ne competència, hagués dictat cap resolució advertint l’eventual inconstitucionalitat de la decisió a adoptar, ni que aquesta fos contrària a Dret”.

 

Vox els acusava d’un delicte de prevaricació

El partit de Santiago Abascal considerava que admetre a tràmit a la llei d’amnistia “amb coneixement manifest de la falta de constitucionalitat” és un delicte de prevaricació, tipificat a l’article 404 del Codi Penal. El precepte estableix que “l’autoritat o funcionari públic que, sabent la seva injustícia”, dicti una “resolució arbitrària en un assumpte administratiu” serà castigat amb la pena d’inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic i per a l’exercici del dret de sufragi passiu per temps de nou a quinze anys.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!