El diputat d'ERC al Congrés Joan Tardà ha mantingut aquest divendres l'aposta del seu partit per investir president Carles Puigdemont (JuntsxCat), però, davant dels obstacles que es plantegen, ha avisat que ningú no és "imprescindible" en el projecte sobiranista.

"El que és imprescindible és que hi hagi Govern, perquè les persones són molt necessàries, algunes molt, però ningú no és imprescindible", ha afirmat el republicà en una entrevista de TV3 recollida per Europa Press.

Tardà ha expressat que "tant de bo" el nou Govern estigui presidit per Puigdemont i vicepresidit per Oriol Junqueras, però no ha descartat cap altre escenari perquè, segons ha al·legat, el que és prioritari és que hi hagi un Govern independentista i no tant qui l'encapçali.

El republicà ha assegurat, en nom del seu partit, que les negociacions entre les llistes independentistes tindran un final positiu i no s'endarreriran: "Afirmo i dono la paraula d'Esquerra que hi haurà Parlament la setmana que ve i que hi haurà Govern independentista".

Ara per ara, JuntsxCat i ERC estan d'acord a constituir la setmana que ve el Parlament i unir els seus vots per formar una Mesa de majoria sobiranista, però continua a l'aire si investiran Puigdemont a distància: JuntsxCat ho veu factible i els republicans volen consultar primer els seus serveis jurídics.

Tardà ha demanat que el Govern prioritzi polítiques socials progressistes i ha descartat que hi hagi més declaracions unilaterals des del Parlament: "La independència ja la vam declarar i només la vam declarar. De declaracions ja no en farem més".

Ha apostat per reconquerir un escenari de diàleg com a pas previ per a la negociació i amb l'objectiu de "no descarrilar", i ha defensat que la República no es va implementar per evitar un escenari de més repressió cap a Catalunya.

Presidència del Parlament

Preguntat per si el diputat electe d'ERC Ernest Maragall seria un bon candidat per presidir el Parlament —després de la renúncia de Carme Forcadell per fer-ho—, Tardà ha expressat que l'exconseller té tota la confiança d'ERC: "Per mi seria una persona magnífica".

També ha defensat la trajectòria de Forcadell al capdavant de la Cambra i ha considerat que, per ERC, la presidenta és "una joia, un exemple d'abnegació i intel·ligència i comportament digne", i ha pronosticat que el temps li donarà la raó.