La consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, ha anunciat aquest divendres a Verdú (l'Urgell), que el seu departament preveu capturar 285.000 conills fins al setembre, per frenar la sobrepoblació que denuncien els pagesos de la plana de Lleida. Per això, ha indicat que s'han mobilitzat els agents rurals i també brigades especialitzades, que faran batudes nocturnes i col·locaran trampes. També s'ha engegat un cens per controlar l'evolució de la població i s'han utilitzat biocides per protegir infraestructures, entre altres. Jordà ha precisat, però, que calen igualment accions "a mitjà i llarg termini".

La consellera ha valorat les mesures per frenar la sobrepoblació de conills acompanyada de la directora general d'Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, Anna Sanitjas, juntament amb representants de la plataforma 'Pagesos o conills', Unió de Pagesos, Asaja Lleida, i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), segons l'ACN. Teresa Jordà ha insistit que la superpoblació de conills és un  "fenomen complex", i que depèn de multitud de factors estructurals com la sequera, el trencament de la cadena tròfica i la capacitat de reproducció de l'espècie, entre altres. "Des de la Conselleria aportem els recursos, la mirada experta i el full de ruta, però darrere de cada mesura planificada i de cada acció executada, hi ha professionals tècnics, organitzacions agràries, pagesos, caçadors i agents aurals", ha destacat.

La consellera ha afegit que també s'ha prioritzat mesures mediambientalment responsables, com la utilització de fures per a la caça, a través del xipatge gratuït d'aquests animals pagat pel Departament, s'ha provat diferents models de captures, i el Departament està treballant en la seva efectivitat. A més s'ha engegat un sistema d'informació de danys causats pels conills per agilitzar-ne la valoració, i també es treballa en la protecció de les infraestructures de la zona a través de la utilització de biocides autoritzats.

I és que per revertir la sobrepoblació de conills, segons ha assenyalat Jordà, "cal acció immediata", però sobretot "acció a mitjà i llarg termini". "Tenim la mirada posada en la gestió cinegètica de les Àrees Privades de Caça, en la recuperació de l'ecosistema i les seves dinàmiques naturals, amb els predadors naturals com a principals aliats, en la detecció precoç de danys a través de vols de drons, i en el desenvolupament de noves tècniques per a la protecció dels conreus", ha afegit.

Jordà també ha dit que la plaga d'aquests animals representa "un problema de salut pública" que "posa en risc la continuïtat de la pagesia". "I per tot plegat, no permetrem que cap professional del camp plegui per culpa dels conills. Com sempre, som i serem amb el sector primari. Avui, fem front comú, i anunciem que continuarem posant-hi tots els esforços i recursos per a avançar en el control", ha manifestat.

"La plaga de conills està desbocada"

Per la seva banda, des de la plataforma 'Pagesos o conills', Àlex Foix ha demanat a tots els estaments del país, estatals, i europeus, i a la societat en general que "siguin conscients de la importància del sector agrari" del país. "I que davant d'un gravíssim problema com tenim en aquests moments treballem tots plegats en la mateixa direcció o la situació serà irreversible", ha indicat. Ramon Comes, responsable de Fauna Cinegètica d'Unió de Pagesos, ha remarcat que "la situació és d’extrema necessitat". "Sobrepoblació sumada a la sequera, el que vol dir que els danys s'agreugen fins al punt de posar en risc la viabilitat de les explotacions", ha dit, a més d'afegir que "la caça és una gestió de la fauna, cal rebaixar la població de conills per a equilibrar el medi".

Per la seva banda, el president d'Asaja Lleida, Pere Roqué, ha posat de manifest que "la fauna salvatge no és compatible amb la producció alimentària". "No ens podem permetre el luxe de continuar perdent producció agroalimentària a Catalunya, el primer país productor d'aliments del sud d'Europa. La plaga de conills està desbocada i requereix una solució ràpida, per a evitar el despoblament de zones que viuen d'aquesta producció", ha dit. Des de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), Josep Lluís Escuer ha volgut posar de manifest que "la FCAC defensa l'equilibri al territori entre agricultura i fauna", i valora que la Conselleria dugui a terme actuacions davant de la problemàtica provocada per l'actual sobrepoblació de fauna salvatge. No obstant això, i atesa la gravetat dels danys, ha afirmat que calen compensacions econòmiques i la revisió de les assegurances agràries per a pal·liar les pèrdues.

El Cos d’Agents Rurals (CAR) ja ha efectuat des del 17 de gener fins a aquest divendres una seixantena de batudes nocturnes amb pagesos i caçadors amb un total d'uns 6.000 conills capturats, i hi continuen actuant amb una mitjana de 6 batudes per setmana amb dos vehicles tot terreny a les comarques afectades del Segrià, l'Urgell, el Pla de l'Urgell, les Garrigues, i la Noguera. Es preveu arribar a 8 actuacions de caça setmanals.