La continua negativa de l’Estat espanyol per permetre la celebració d’un referèndum és una trampa per deslegitimar la unilateralitat segons el degà de la facultat de Dret de la Universitat Pompeu Fabra, Josep Vilajosana. El catedràtic ha assegurat que darrera d’aquesta prohibició s’hi amaga la intenció d’instaurar un atzucac en el marc mental independentista.

Per Vilajosana, la pretesa confusió no busca res més que desacreditar la via unilateral, i conseqüentment, impedir el progrés del procés. Si bé és cert que el degà ha reconegut que la unilateralitat mai gaudirà de les idíl·liques condicions d’un referèndum pactat, ha reprovat el fet que el responsable d’impedir l’acord “sigui qui exigeixi que el procés per declarar la independència sigui legal”. Dit això, per argumentar la legitimitat de la unilateralitat, Vilajosana s’ha emparat en tres fonaments jurídics, que malgrat ser de caire moral, no es poden deslligar del dret constitucional.

El primer d’ells és el principi de l’autonomia individual, pel qual cadascú ha de ser lliure de complir amb els seus plans de vida més enllà de l’àmbit privat. El segon és el principi d’inviolabilitat, pel qual les persones no poden ser instrumentalitzades malgrat es trobin en minories. I el darrer és el principi de la dignitat humana, per la qual es respecten les decisions independentment de les raons, ja que el vot val igual en darrera instància.