La idea del tren del silenci, la proposta del conseller de Territori, Damià Calvet, de no parlar al ferrocarril o al metro per evitar al màxim el contagi de Covid, ha sobtat el diari britànic The Telegraph. El diari troba un cert sentit a la proposta, i apunta que els usuaris de metro a l'estat espanyol són en general més "garlaires" que els britànics i que els científics han admès que les partícules virals de la saliva que s'alliberen en parlar, "porten al contagi en espais tancats".

Recorda que el Govern de Catalunya ha demanat als usuaris de transport públic "que evitin parlar mentre viatgen en autobús, tren, tramvia o metro, mentre la comunitat lluita per rebaixar els nivells de contagi alarmants per Covid".  

"Els trens regionals de Rodalies de Catalunya han posat aquesta setmana per primer cop trens silenciosos, en un esforç per fomentar els desplaçaments en silenci, i Calvet ha indicat que l'ús del transport públic se situa en menys del 60% del nivell habitual en els dies laborables, i molt més baix els caps de setmana", manifesta.

The Telegraph

"Els parladors catalans diuen que mantindran silenci al transport públic per evitar la Covid", titula The Telegraph

El diari subratlla que Catalunya té en vigor el toc de queda, i que manté tancats els bars i restaurants des de fa quatre setmanes. Afegeix que la taxa de R s'ha tornat a situar per sota d'1, però l'ocupació de llits d'UCI "ha seguit augmentant i s'acosta el 50%".

Els trens de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) incorporen des de dilluns un vagó on es recomana estar en silenci com a mesura contra la Covid-19. Així ho ha explicat a RAC1 el conseller de Territori i Sostenibilitat, que va indicar que no pot ser una obligació, sinó una recomanació. Per fer-la visible, se senyalitza a les portes d'accés als vagons i es diu per megafonia. Calvet ha dit que la recomanació és extensible a la resta del transport públic i que si en posar-ho en marxa es veu que han de ser més vagons, s'adaptarà. D'altra banda, ha insistit que tot i que la demanda ha baixat, hi ha "el 100%" de l'oferta de transport activada i el que cal per evitar aglomeracions és "aplanar" l'hora punta.

Calvet ha explicat que des del Govern fa setmanes que diuen que "seria recomanable que la gent no parlés" al transport públic. Ha afegit que en les reunions diàries que fan tots els operadors de transport públic es va acordar anar transmetent aquesta recomanació per tal que es faci extensible a tots. Per exemple, ja és visible al metro.

Calvet ha admès que no es podrà sancionar si algú incompleix la recomanació, però ha confiat que la ciutadania vagi adquirint aquesta nova mesura per incrementar la seguretat en el transport públic.