Dos dels 34 exmembres del Govern encausats per l'acció exterior de la Generalitat entre el 2011 i el 2017 no han presentat les fiances que els reclama el Tribunal de Comptes per la qual cosa aquest òrgan ha anunciat que emetrà la providència d'embargament contra ells.

El Tribunal de Comptes no ha revelat qui són aquests dos encausats i s'ha limitat a comunicar que un cop ha acabat el termini, "el Tribunal emetrà providència d'embargament a dos presumpte responsables que no han fiançat".

Aturar l'embargament

Des del Tribunal s'assegura que tot i que es dicti la providència, si es presenten nous dipòsits o fiances poden ser estudiats, acceptats i evitar que es produixi l'embargament.

El Tribunal de Comptes reclama als 34 exmembres i exalts càrrecs del Govern 5,4 milions corresponents a l'acció exterior de la Generalitat entre els anys 2011 i 2017 que considera que s'han dedicat a la promoció del procés.

Fons Complementari: 29 encausats

Un total de 29 exalts càrrecs s'han acollit al Fons Complementari de Riscos del Govern, mentre que la setmana passada el Tribunal de Comptes va anunciar que dos presumptes responsables havien dipositat les fiances i dos més van presentar béns immobles com a aval.

Pel que fa els encausats que s'han acollit al Fons Complementari de Riscos del Govern, la instructora delegada ha mostrat els seus dubtes sobre la seva legalitat d'aquest mecanisme i ha demanat a l'Advocacia de l'Estat que es pronunciï al respecte. La decisió de l'Advocacia de l'Estat no és vinculant, i es coneixerà en paral·lel a l'informe que, previsiblement dijous vinent haurà de fer públic el Consell de Garanties Estatutàries sobre el decret de creació del Fons.

Les fiances que reclama el Tribunal de Comptes són "mesures cautelars" fins que no hi ha sentència ferma. L'objectiu és garantir que en cas d'una futura sentència condemnatòria els perjudicis que s'han produït als béns públics siguin reintegrats.

 

A la imatge principal, la façana del Tribunal de Comptes / Europa Press